Web Analytics
Brnabić o situaciji na Kosovu: Nemam nijednu lepu reč o našim partnerima u EU i Kforu - BetaRS

Brnabić o situaciji na Kosovu: Nemam nijednu lepu reč o našim partnerima u EU i Kforu

Kosovo | 29.05.2023 | access_time 12:10
Brnabić o situaciji na Kosovu: Nemam nijednu lepu reč o našim partnerima u EU i Kforu
FOTO: SLOBODAN MILJEVIC
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da je reakcija međunarodnih mirovnih snaga Kfor zakasnila na severu Kosova i Metohije, gde je došlo do sukoba srpskog stanovništva sa kosovskom policijom, uz ocenu da oni danas "štite uzurpatore od demokratije i običnih građana".

"Nemam nijednu lepu reč ni o našim partnerima u EU, ni o našim partnerima u okviru Kfora, njihova reakcija je zakasnela. Oni su tamo morali da budu u petak, na način kako su tamo danas", rekla je Brnabić novinarima u Rakovici.




Premijerka je podsetila da je mandat Kfora, po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, da štite mir i stabilnost, a pre svega ljude.

"Oni danas ne štite ljude, oni ne štite demokratiju, oni ne štite institucije. Oni su tamo danas da štite uzurpatore od demokratije i običnih ljudi i običnih građana", ocenila je Brnabić.

Ona se zahvalila srpskom narodu na Kosovu i Metohiji što su "dostojanstveni" u svojim protestima ispred zgrada opština koje čuvaju Kfor i kosovska policija i naglasila da Srbija mora da nastavi da čuva mir.

"Teška su vremena, pratimo situaciju, ali ovoliko nepoštovanje bilo kakvih demokratskih principa od strane međunarodne zajednice je meni zaista zapanjujuće, ali je potpuno ogoljeno i to ne govori ništa lepo o njima", navela je ona.

Upitana kakvi bi mogli da budu sledeći potezi Beograda, Brnabić je rekla da je potrebno to prepustiti diplomatiji i dodala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao mnogo telefonskih razgovora i sastanaka tim povodom.




Teme