Web Analytics
Vesić: Nismo mnogo napredovali kada je u pitanju energetska efikasnost u Beogradu - BetaRS

Vesić: Nismo mnogo napredovali kada je u pitanju energetska efikasnost u Beogradu

Zelena Srbija | 30.05.2023 | access_time 13:10
Vesić: Nismo mnogo napredovali kada je u pitanju energetska efikasnost u Beogradu
Foto: Milan Obradovic
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Srbije Goran Vesić rekao je danas na Regionalnom simpozijumu o energetskoj efikasnosti zgrada u regionu Balkana, da je prošlo 12 godina od kad je Srbija uspostavila pravni okvir u oblasti energetske efikasnosti ali da nije bilo mnogo napretka u toj oblasti u Gradu Beogradu.

Istakao je da nije bilo dovoljno zakonskih rešenja i zainteresovanosti za ovo pitanje, kao i da je sada Izmenama i dopunama Zakona o izgradnji uređena ova oblast.

"Obezbedićemo energetske pasoše kada je u pitanju bilo koja zgrada. U narednih 10 godina će to važiti za svaku stambenu jedinicu za Srbiju. Nijedna nova zgrada koja bude izgrađena posle izmene zakona, neće moći da bude prodata bez energetskog pasoša", rekao je on.

Takođe, stare stambene zgrade će dobiti nekoliko rokova u okviru kojih će moći da reše ovo pitanje.

Kako je naglasio, to će uticati i na cenu stanova, odnosno da će taj pasoš izdvojiti one stanove koji su izgrađeni tako da budu energetski efikasni.

"Posotoje tri roka. Prvi je od tri godine, koji se odnosi na vlasnike zgrada u javnoj nameni. To znaći da je država samu sebe obavezala da u roku od tri godine utvrdi kategorije energetske efikasnosti svojih zgrada i ubuduće ima pasoše. To su zgrade u vlasništvu države, preduzeća u kojima je većinski vlasnik država kao i lokalne samouprave opština", kazao je ministar.

Zatim će, vlasnici poslovnih zgrada, bez obzira da li su državni ili privatni, imati rok od pet godina da pribave sertifikate.

Rok od deset godina, prema njegovim rečima, će imati vlasnici stambenih zgrada da prikupe dokumenta i dobiju energetske pasoše, ali će to umesto njih uraditi lokalne samouprave.

"Izmenom zakona je predviđeno da se sve zgrade koje imaju više od 10.000 kvadrata i koje su u javnoj nameni, moraju graditi po međunarodnim sertifikatima zelene gradnje. Oni predviđaju veoma visok stepen energetske efikasnosti", rekao je Vesić.

Kako je naglasio, uvedena je obaveza da pre dobijanja upotrebne dozvole, investitor mora da preda dokaz o kretanju građevinskog otpada.

"To znači da je se neće više dešavati da se angažuje treće lice da stari građevinski otpad odnosi i da ga neko ga baci na deponiju.
Tako ćemo zna smanjiti znatno broj divljih deponija", kazao je on.

Kako je rekao, biće uvedena i elektronska knjiga u kojoj će se pratiti svaka gradnja kao i da će se od 2026. uvesti takozvani BIM model gradnje, koji je značajan za kasnije održavanje zgrada a po kojem se sada gradi Želenznička stanica Beograd centar (Prokop).

"Jedna od novina u zakonu je da je, tamo gde ne postoji izgrađena javna infrastruktura, kanalizacija i vodovodna mreža, gasna mreža ili mreža toplovodna, neopohodno da se izvrši priključenje na javnu infrastrukturu. Obavezali smo priključenja izuzev kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, a javna preduzeća da mogu da naplate samo troškove priključenja i rada a ne i priključke, kao što je do sada bilo. Bilo je situacija kada su opštine naplaćiivale priključke i dve hiljade evra", rekao je Vesić.

Naglasio je da su Izmenama i dopunama Zakona o izgradnji, javna preduzeća u obavezi da građanima podele obavezu plaćanja priključka na 60 rata. 

Vesić je rekao i da je u izradi i studija o postavljanju solarnih panela na autoputeve u Srbiji, kao i da se završava tender za nabavku novih 10 elektropunjača za automobile.

"Inače, po novim Izmenama i dopunama Zakona o izgradnji, svi koji imaju pumpe, potrebno je da na određeni broj točilica imaju određeni broj elektropunjača. Tako će taj broj biti veći na autoputevima. Mi očekujemo da samo kroz izemene i dopune Zakona, na autoputevima imamo, u roku od godinu dana, 100 elektropunjača, s obzirom da imamo sve više elektrovozila", kazao je on.

Najavio je i potpisivanje ugovora u narednih mesec dana, sa 145 lokalnih samouprava u okviru porojekta "LID".

Tada će biti dodeljeno ukupno 271 milion dolara lokalnim samoupravama za projekte koji su im potrebni, pa će tako one imati priliku i da upotrebe taj novac za projekte energetske sanacije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori