Web Analytics
Kina izrazila podršku Srbiji nakon eskalacije na severu Kosova - BetaRS

Kina izrazila podršku Srbiji nakon eskalacije na severu Kosova

Politika | 30.05.2023 | access_time 14:20
Kina izrazila podršku Srbiji nakon eskalacije na severu Kosova

Kina je danas izrazila podršku "naporima Srbije da očuva svoj suverenitet i teritorijalni integritet" nakon eskalacije nasilja na severu Kosova.

Na severu Kosova prethodnih dana došlo je do sukoba Srba i pripadnika Kfora, mirovnih snaga NATO-a.

"Protivimo se jednostranim akcijama privremenih institucija Kosova", rekao je novinarima portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

On je dodao da Srbi treba da upravljaju opštinama u kojima čine većinu.

"Pozivamo NATO da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet relevantnih zemalja i zaista doprinese regionalnom miru", rekao je Mao.

Kineska vladajuća Komunistička partija dugo je kritikovala NATO, između ostalog i zato što je 1999. u NATO bombardovanju pogođena kineska ambasada i poginula tri kineska novinara.

SAD su se izvinile za napad, navodeći da su dobili pogrešne obaveštajne podatke.

Kina ne priznaje nezavisnost Kosova.

Čen Bo prenela Vučiću podršku Kine

Ambasadorka Kine Čen Bo izjavila je danas na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da Kina podržava napore Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, saopšteno je iz Vučićevog kabineta. 

"Primetili smo da ste i Vi predsedniče i Vlada Republike Srbije mnogo uradili na smirivanju tenzija. Kineska strana podržava napore Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i protivi se jednostranim akcijama privremenih institucija u Prištini, koje poziva da ispune preuzete obaveze", rekla je kineska ambasadorka.

Ona je podsetila na izjavu kineskog Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se NATO poziva da iskreno uvažava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, navodi se u saopštenju.

Vučić je, dodaje se, upoznao ambasadorku Čen Bo sa hronologijom jučerašnjih događaja "koji su još jednom, naočigled međunarodne zajednice, demonstrirali politiku netrpeljivosti i nasilja protiv srpske zajednice na Kosovu i Metohiji".

On je dodao da "ovakvo ponašanje privremenih institucija u Prištini održava konstantne tenzije u celom regionu i ocenio kao neprihvatljivo stanje stalnog straha i zabrinutosti u kojem živi srpska zajednica" na Kosovu.

Teme