Web Analytics
Omaž Miloju Popoviću Kavaji - BetaRS

Omaž Miloju Popoviću Kavaji

Kultura | 30.05.2023 | access_time 21:10
Omaž Miloju Popoviću Kavaji
Veče sećanja na Miloja Popovića Kavaju, književnika, autora stihova koračnice "Marš na Drinu", održano je u Domu vojske Srbije.

Oko 200 posetilaca, prijatelja i poznavalaca lika i dela Miloja Popovića okupilo se u svečanoj sali Doma vojske.

Miloš Janković, predsednik Udruženja knjizevnika Srbije, prisetio se druženja i razgovora sa Milojem, predstavljajući ga kao diplomatu, književnika, novinara i privrednika.

O duhovnoj radoznalosti koju je posedovao Miloje govorio je profesor dr Milivoje Pavlović, kroz njegov književni opus koji čine putopisi, reportaže, eseji, satira i poezija, sa posebnim osvrtom na rodoljubivu poemu Marš na Drinu.

Poema "Marš na Drinu" nastala je 1964 godine na 50 -tu godišnjicu bitke na Ceru i posvećena je srpskim junacima i autoru melodije Srtanislavu Biničkom. Poema je u celini prilagođena muzičkoj matrici kompozicije, a uz saglasnost porodice kompozitora Biničkog, poslednje tri strofe i refren su odabrani kao trajni stihovi za ovu muziku.

Integralnu verziju poeme Marš na Drinu pročitala je Vjera Mujović, kao i Poemu o Tesli, čiji je autor takođe Miloje Popović i koja je uklesana na spomenik ovom naučniku na Nijagarinim vodopadima (SAD).

Miloje Popović bio je član Kulturno umetničkog društva Lola, i o doprinosu koji je dao razvoju  društva ovaj  "svetski čovek" kako ga je nazvao, govorio je dr Goran Trivan.

Ćerka Ana Popović Ognjanović je sa prisutnima podelila osnovne vrednosti koje je dobila od svog oca, humanost, plemenitost i poštovanje prema ljudima.

Umetnički ansambla Stanislav Binički izveo je pet kompozicija: Vostani Serbije, Ovo je Srbija, Pukni zoro i Moj put (My Way), a na prve taktove Marša na Drinu, publika je ustala.

Pravnik po obrazovanju, Miloje Popović bio je novinar Studenta, Mladosti i Politike, direktor Kulturno-informativnog centra Jugoslavije u Njujorku, direktor Sava centra, sekretar za inostrani turizam savezne vlade, savetnik kompanije DHL. Bio i predsednik Kulturno prosvetne zajednice Beograda, savetnik Udruženja književnika Srbije i član udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat u kojem se nalazi njegov legat.

Objavio je više od 40 knjiga. Njegov otac je pre Drugog svestkog rata držao lanac knižara "Braća Kavaja" odakle i potiče njegov književni pseudonim.

Preminuo je 10.oktobra 2020 godine, u jeku pandemije korona virusa, i ovo je bilo veče sećanja i opraštanja od Miloja Popovića Kavaje.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama