Web Analytics
U srednjim školama održana proba državne mature iz srpskog, odnosno maternjeg jezika - BetaRS

U srednjim školama održana proba državne mature iz srpskog, odnosno maternjeg jezika

Društvo | 31.05.2023 | access_time 13:20
U srednjim školama održana proba državne mature iz srpskog, odnosno maternjeg jezika
Foto: Sasa Djordjevic

U svim srednjim školama u Srbiji danas je, u cilju testiranja sistema za realizaciju državne mature, održana proba tog ispita iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, rešenja za današnji test biće objavljena na portalu Moja matura u svim srednjim školama posle 12 časova, a učenici će moći da ulože prigovore putem tog portala po objavljivanju preliminarnih rezultata 5. juna.

"Ovom aktivnošću Ministarstvo prosvete proverava svaki organizacioni segment procesa državne mature od štampanja testova, njihovog pakovanja u sigurnosne kese, distribucije, rešavanja testova, kontrole, skeniranja u 17 centara, softverskog pregledanja, do mogućnosti elektronskog podnošenja prigovora na rezultate pregledanja testova", stoji u saopštenju.

Iz ministarstva su naveli i da testiraju novi informacioni sistem i portal Moja matura, putem kog će se u budućnosti vršiti prijava učenika srednjih škola za državnu maturu, postavljanje e-vežbaonice i materijala za pripremu mature, informisanje kandidata o uslovima upisa na fakultete i upisnim kvotama itd.

"Učenici i roditelji već imaju iskustva sa sličnim softverom, portalom Moja srednja škola, putem koga se danas prati proces završnog ispita na kraju osnovne škole i vrši upis u srednje škole", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo prosvete predložilo je ranije da se u cilju pripreme obrazovnog sistema za uvođenje državne mature, implementacija tog ispita u obrazovni sistem produži za dve godine, odnosno da se ona umesto u junu 2024. godine, polaže u junu 2026. godine.

Teme