Web Analytics
Čadež: Bezbednost snabdevanja hranom, najvažnija tema u svetu - BetaRS

Čadež: Bezbednost snabdevanja hranom, najvažnija tema u svetu

Ekonomija | Izvor: Beta | 31.05.2023 | access_time 15:05
Čadež: Bezbednost snabdevanja hranom, najvažnija tema u svetu
Bezbednost snabdevanja hranom danas je najvažnija tema u svetu i ključno je pitanje promena celog sistema vrednosti u proizvodnji hrane, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, na otvaranju konferencije Grow UP.

Zbog toga je, kako je rekao, neophodan dijalog između tradicionalnih industrija i inovativne zajednice koju Srbija ima među najboljim u Evropi.

Skup je na Kopaoniku okupio više od 300 učesnika i 30 eksperata koji će tokom dva dana diskutovati o ključnim temama u svetu agrobiznisa.

"Nije samo pitanje da li ćemo se menjati i kako ćemo proizvoditi u budućnosti, pravo pitanje je kako ćemo promeniti ceo sistem stvaranja vrednosti u poljoprivredi i proizvodnji hrane, na taj način da zaista možemo da budemo na vrhu Evrope i sveta", rekao je Čadež.  

Naveo je da mu je drago što su na konferenciji prisutni predstavnici više od 150 kompanija, poljoprivredni proizvođači, prerađivači, kao i brojni stručnjaci.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Jelena Tanasković rekla je da je "zadovoljna činjenicom da poljoprivredu Srbije može da predstavi kroz digitalni okvir, a da je agrar temelj i osnov našeg društva i našeg rasta".   

"Od kako sam preuzela Ministarstvo poljoprivrede suočila sam se sa ogromnim izazovom. Shvatili smo da moramo hitno i brzo da reagujemo sa kompletnom transformacijom i digitalizacijom poljoprivrede u Srbiji. Tim Ministarstva poljoprivrede je prihvatio izazov i na njemu neumorno radi", rekla je Tanasković.

Dodala je da "danas može da kaže da smo uspeli u tome".

"Pustili smo šest mera u ovom trenutku. Jedna od tih mera se odnosi na isplatu po hektaru, koja je najobimnija i za nju je podneto više od 277.000 zahteva. Ona se paralelno isplaćuje od otvaranja Javnog poziva, a do danas smo isplatili više od 180.000 zahteva", rekla je Tanasković.

Istakla je da se "to nikada do sada nije dogodilo".      

Ministar informisanja Mihailo Jovanović rekao je da "ove godine svedočimo da digitalizacija pomaže u transformaciji poljoprivrede".

"Ministarstvo poljoprivrede je uvelo sistem e-Agrar koji će pomoći našim poljoprivrednicima da efikasno i transparento podnose zahteve i komuniciraju sa Ministarstvom poljoprivrede preko portala. To će pomoći da i samo Ministarstvo mnogo efikasnije rešava sve zahteve", objasnio je Jovanović.

Prisutnima će se tokom dvodnevne konferencije obratiti domaći i strani eminentni naučnici i profesori, najviši zvaničnici Vlade Srbije, ministri iz regiona među kojima su iz Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, predstavnici međunarodnih institucija, Evropske unije, javnih preduzeća, kao i poslovna javnost.     

Teme