Web Analytics
Mihailović za Demostat: Okupljanje opozicije najveći uspeh protesta Srbija protiv nasilja - BetaRS

Mihailović za Demostat: Okupljanje opozicije najveći uspeh protesta Srbija protiv nasilja

Politika | 01.06.2023 | access_time 11:05
Mihailović za Demostat: Okupljanje opozicije najveći uspeh protesta Srbija protiv nasilja
FOTO: MILOS MISKOV

Sociolog Srećko Mihailović ocenio je danas da je najveći uspeh protesta "Srbija protiv nasilja" bio okupljanje opozicije, uz bar minimum saglasnosti o zajedničkim ciljevima kako bi mogli da uđu u izbornu borbu i pobede na narednim izborima, kad god oni budu održani.

Srećković je u izjavi za istraživačko-izdavački centar Demostat kazao da se nada da će nekakav dogovor opozicije biti moguć, kao i da će lideri shvatiti glas naroda koji se čuje na protestima i pokušati da dođu do zajedničkog imenitelja, bez obzira na ideološke razlike koje su očite.

"O ideološkim razlikama se može govoriti i na njima se može raditi tek nakon dobijenih izbora. Zadatak broj jedan je dobiti prve sledeće izbore, ako se oni organizuju demokratski i slobodno", rekao je Mihailović.

Sociolog smatra da masovni protesti, poput "Srbija protiv nasilja", uspevaju onda kada postoji prirodno razumevanje i dogovor između učesnika protesta i onih koji mogu da politički interpretiraju taj proces i da ga realizuju.

"Bez tog saveza između političkih organizacija i učesnika protesta, od protesta nema ništa", navodi Mihailović i dodao da je ovaj protest utoliko "manjkav", jer se distancira od politike, političara i političkih stranaka.

Mihailović je naglasio i da stalno treba imati na umu da se protesti održavaju u Beogradu, što ne predstavlja nikakvu novinu, budući da su Beograđani već na prošlogodišnjim prolećnim izborima izrazili svoje opredeljenje, ali je na kraju vlast preuzeo neko drugi.

I profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković smatra da je protest i dalje previše lociran na Beograd i još dva ili tri grada.

Stojiljković je za Demostat rekao da protesti artikulišu pitanja koja jesu važna za građane, ali ne i presudna i da su za sada van igre ostala najvažnija pitanja koja izazivaju i najviše nezadovoljstva, a to je sopstvena socijalna pozicija i budućnost pojedinaca.

"I dok se ne povežu te dve stvari - da demokratski okvir treba da posluži i za dublje socijalne i političke promene, ostaje širi manevarski prostor za vlasti", ocenio je on.

Stojiljković je naveo da je srpska vlast spremna na delimične ustupke ako se pritisak na ulicama nastavi, što se potvrdilo i na primeru ekoloških protesta, zbog kojih je Vlada Srbije obustavila projekat Rio Tinto.

Podsetio je na teoriju da protesti ne mogu ostati bez efekta ukoliko je u njih aktivno i kontinuirano uključeno 3,5 odsto ukupnog stanovništva.

"Čim dođete do toga, režim pravi nekakvu vrstu kompromisa", naveo je profesor Fakulteta političkih nauka.

Stojiljković je ocenio i da do leta, kada počinju godišnji odmori i kada bi intenzitet protesta mogao da se smanji, mora da se postigne neka vrsta efekta i da se vlast mora držati pod tenzijom.

Teme