Web Analytics
CINS: Na miting SNS-a pristalice dolazile vozilima u vlasništvu javnih institucija - BetaRS

CINS: Na miting SNS-a pristalice dolazile vozilima u vlasništvu javnih institucija

Politika | 01.06.2023 | access_time 11:55
CINS: Na miting SNS-a pristalice dolazile vozilima u vlasništvu javnih institucija
FOTO: Milan Timotic

Pristalice Srpske napredne stranke (SNS) su na miting 26. maja dolazile autobusima, minibusevima, automobilima i vozovima, a za njihov prevoz korišćena su i vozila u vlasništvu javnih institucija, piše danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Kako se navodi u tekstu, toga dana duž više beogradskih ulica i bulevara formirane su nepregledne kolone parkiranih vozila, a među njima je bio i minibus vrtića "Leptirići" iz Ražnja na kojem je stajao papir sa nazivom opštine i okruga kojem pripada.

Direktorka tog vrtića Marija Anđelković potvrdila je za CINS da su ona i ostali iz vrtića tim vozilom došli na miting, ali na pitanja ko je to platio i da li je postojao putni nalog za takav put, ona nije želela da da jasan odgovor.

"Ja sam svašta videla i prethodnih dana i tog dana u Beogradu i svašta me zanima, pa ne zovem okolo i ne pitam", odgovorila je Anđelković na pitanje CINS-a.

Kako se navodi u tekstu, ovo je jedno od najmanje osam vozila kojima su pristalice SNS-a stigle na skup, a koja su u vlasništvu lokalnih javnih preduzeća i ustanova, opština i gradova.

Reč je o vozilima koje su novinarke CINS-a uočile u Nemanjinoj ulici i na Bulevaru kralja Aleksandra, a to su samo dve od 16 lokacija na kojima su bili parkirani autobusi i minibusevi organizovani za prevoz na ovaj skup.

Pravnik iz organizacije CRTA Pavle Dimitrijević, koja prati izbore i rad političkih stranaka, rekao je da postoji sumnja da je reč o zloupotrebi javnih resursa i da to treba ispitati.

"To jeste problem, jer je nepoznat pravni osnov – šta će vozila javnog preduzeća na mitingu predsednika republike, odnosno predsednika SNS-a", rekao je on.

Tog dana su se, kako piše CINS, parkirani zajedno sa ostalim vozilima kojima su prevožene pristalice SNS-a, našli i minibusevi u vlasništvu opština Lebane i Dimitrovgrad, a vozila su kupljena novcem Ministarstva za brigu o selu i trebalo bi da služe za prevoz seoskog stanovništva.

Pomoćnica predsednika Opštine Lebane Nataša Stojanović rekao je da nije obratila pažnju i da ne zna da je minibus bio tog dana tamo, dok je predsednik Opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov rekao da je tog dana na mitingu bio, "ali da taj minibus nije video".

Sekretarka Ministarstva za brigu o selu Snežana Petrović rekla je povodom ove situacije da o tome nisu znali ništa i da će "izvršiti proveru".

Na ulicama je bio i minibus iz Bora na kome je pisalo "školski autobus", a gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić rekao je za CINS da tim minibusom raspolaže Turistička organizacija ovog grada i da je tog dana prevozio porodicu i prijatelje njihove sugrađanke koja se takmičila na muzičkom festivalu.

Nakon te izjave, za CINS je kontaktirao učesnicu muzičkog festivala koja je rekla da to što je izjavio gradonačelnik nije istina.

"Naprednjaci" su, kako se navodi u tekstu, na miting došli i minibusom u vlasništvu Opštine Medveđa, kojeg pored Opštine koristi i Sportski savez Medveđe.

"S druge strane, predstavnici nekih institucija čija su se vozila takođe našla na mitingu, nisu hteli da kažu ko je taj prevoz platio", navodi se u tekstu.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija rekao je da postoji mogućnost da su neka od tih vozila bila iznajmljena SNS-u, ali da je veliko pitanje da li je takav najam pojedinim institucijama uopšte dopušten.

Prema njegovim rečima, još uvek nema naznaka da će javnost dobiti zvaničnu informaciju o ceni prevoza učesnika na miting i drugim troškovima pre aprila 2024. kada stranke budu podnele godišnje finansijske izveštaje Agenciji za sprečavanje korupcije.

"Već sada postoje vrlo ozbiljne sumnje da se deo tih troškova neće naći u izveštaju. To se može očekivati, između ostalog, kod minibuseva koji su u vlasništvu lokalnih javnih institucija", rekao je Nenadić.

Kako je istakao, uslove pod kojima su institucije davale svoja vozila za prevoz učesnika mitinga, trebalo bi da istraži Agencija za sprečavanje korupcije i to bi mogla da uradi odmah.

"Pored Agencije očigledno da bi to mogli i trebalo da urade i javni tužioci zbog mogućnosti zloupotrebe od strane rukovodilaca tih institucija", kazao je Nenadić i dodao da je najgora opcija da nikakvog zakupa nije ni bilo.

Teme