Web Analytics
Američki biro za popis stanovništva ponovo odlaže objavljivanje podataka s popisa 2020. godine - BetaRS

Američki biro za popis stanovništva ponovo odlaže objavljivanje podataka s popisa 2020. godine

Svet | 01.06.2023 | access_time 18:05
Američki biro za popis stanovništva ponovo odlaže objavljivanje podataka s popisa 2020. godine
Foto: Miguel Roberts/AP

Biro za popis stanovništva SAD je saopštio da će ponovo, do sledeće godine, odložiti objavljivanje pojedinsti s popisa 2020. godine.

To su podaci o tipovima domaćinstava kao što su podaci da li domaćinstvo čini porodica, podeljeno po rasi i etničkoj pripadnosti i da li su kuće u vlasništvu ili iznajmljene.

Te brojke neće biti objavljene do septembra 2024. godine, više od četiri godine posle popisa.

Takođe se odlaže objavljivanje podataka o veličini domaćinstava i porodica, ali i to će biti samo ukupno podaci, za čitave SAD, a ne detaljni kao ranije što je bilo od koristi gradovima i manjim naseljima da mogu da sagledaju stanje i planiraju razvoj.

Odlaganje vlastima otežava planiranje kreiranja budžeta, kao i urbanistima i istraživačima, jer se podaci s popisa koriste za procenu budućeg rasta, lociranje škola, vatrogasnih domova i za drugo.

Po rečima demografa sa Univerziteta u Nju Hemširu Keneta Dzonsona "mnogi korisnici tih podataka su državni i lokalni planeri i zvaničnici koji treba da znaju o trendovima i obrascima na mikro nivou za planiranje, grantove i predloge programa".

Objavjivanje podataka je prvi put je odloženo pre dve godine zbog kašnjenja izazvanih pandemijom kovidom-19 i primene nove metode privatnosti koja sprečava otkrivanje identiteta pojedinaca.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena