Web Analytics
Regonalni forum: Ekonomska samostalnost štiti žene od rodnog nasilja, prijaviti nasilnika - BetaRS

Regonalni forum: Ekonomska samostalnost štiti žene od rodnog nasilja, prijaviti nasilnika

Društvo | 02.06.2023 | access_time 12:30
Regonalni forum: Ekonomska samostalnost štiti žene od rodnog nasilja, prijaviti nasilnika
FOTO: AMIR HAMZAGIC

Ekonomska samostalnost preduslov je da se žene izbore sa rodno zasnovanim nasiljem i ne budu njegove žrtve, a ako se već desi neophodno ih je ohrabriti da to prijave, konstatovano je na današenjem regionalnom pravosudnom forumu "Rodna ravnopravnost i Zapadni Balkan", organizovanom da bi odgovor pravosuđa na taj vid nasilja bio efikasniji.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je, uprkos dobrom zakonodavnom okviru, problem sve teži tako da je u Srbiji ubijeno 18 žena u rodnom zasnovanom nasilju, femicidu, kao i da su brojni razlozi zašto žene ne prijavljuju da su izložene takvom nasilju.

Prema njenim rečima, istraživanje je pokazalo da žene ne prijavljuju nasilnika jer ga se plaše, sramota ih je da to učine strepeći od osude okruženja, u lošem su ekonomskom položaju i nemaju poverenje u institucije.

Ukazujući na veliku moć medija u oblikovanja javnog mišljenja, istakla je da je nedopustivo da se razmatra navodna krivica žene jer je ostala sa nasilnikom tipa "šta je čekala", već treba pitati zašto nasilnik nije uhapšen i kako su nadležni reagovali.

Direktorka Programa za Zapadni Balkan AIRE centar Biljana Braitvajt je navela da žene najčešće stradaju u domovima od svojih partnera.

Takođe i da sudovi koriste olakšavajuće okolnosti da smanje kaznu učiniocu, jer "predrasude i stereotipi koji provejavaju kroz celo društvo nađu mesto u presudama i utiču na kaznenu politiku".

Naglasila je da je od dobrih zakona još važnija njihova primena kao i da je na dašanjem forumu važno identifikovati gde su sistemski problemi kako bi se otklonili, primetivši da se uočava loša koordinacija u delovanju institucija.

"Stučnjaci ukazuju da zemlje Zapadnog Balkana imaju jedan od najboljih zakona kada je u pitanju borba protiv diskriminacije i nasilja, usvojile su i međunarodne standarde, ali njihovo nesprovođenje nas je dovelo do toga da su žene i dalje jedna od najugroženijih kategorija", rekla je ona i dodala da su žene ugrožene i u drugim delovima kontinenta.

Predsednica Evropskog suda za ljudska prava Siofra O'Liri ukazala je da je neophodno posvetiti više pažnje otklanjanju predrasuda kao i da se stanje ne može promeniti ako se nije imenovalo i razumelo.

Bivši predsednik ovog suda Robert Spano je naveo da je pravosudni sistem osnovna komponenta za postizanje pravde i odgovornosti za zločine počinjene nad ženama.

"Da bi pravosuđe bilo efikasno, svi uključeni moraju imati znanje i razumevanje ključnih društvenih obrazaca rodno zasnovanog nasilja i njegovog porekla. Ovaj forum je važan deo naših napora u tom procesu", rekao je Spano, koji je predsednik Odbora pokrovitelja Mreže sudija i sutkinja posvećenih jačanju rodne ravnopravnosti u zemljama Zapadnog Balkana.

Forum je, kako je navedeno, okupio više od 100 pravosudnih aktera iz regiona i šire, organizovao ga je AIRE centar uz podršku Vlade Velike Britanije, u saradnji sa službom poverenika za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji i nevladinom organizacijom FemPlatz.

Teme