Web Analytics
Ne davimo Beograd: Odluka o završetku školske godine doneta brzopleto i netransparentno - BetaRS

Ne davimo Beograd: Odluka o završetku školske godine doneta brzopleto i netransparentno

Politika | 02.06.2023 | access_time 13:20
Ne davimo Beograd: Odluka o završetku školske godine doneta brzopleto i netransparentno
Foto: Beta/Milos Miskov

Pokret Ne davimo Beograd ocenio je danas da je Vlada Srbije odluku o prevremenom završetku školske godine donela "brzopleto" i netransparentno.

U saopštenju se navodi da je odluka o završetku školske godine 6. juna "iznenadila ne samo roditelje, već i prosvetne radnike, koji su za nju saznali preko medija i kojima je nametnuto da u preostala dva radna dana osmisle kako će završiti ovo izuzetno traumatično polugodište".

"Školama i nastavnicima nisu predočene smernice kako da osmisle boravak za decu čiji će roditelji iskoristiti mogućnost da deca nastave s boravkom u školi do 20. juna. Ishitrenost ove odluke samo je dodatno uznemirila đake i roditelje koji sve vreme uzalud iščekuju sistemsku, institucionalnu i odgovornu podršku u ovim tragičnim okolnostima", naveo je Ne davimo Beograd.

Pokret je ocenio da je posle masovnog ubistva 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" bilo neophodno "hitno preduzeti široke i dubinske konsultacije s predstavnicima roditelja, đaka, nastavnika i školskih kolektiva".

"Ovaj dijalog morao je da započne odmah i morao je da urodi detaljnim i pažljivo isplaniranim planom kako da se godina okonča. Umesto toga, dobili smo odluku donesenu 'preko kolena' čije će sprovođenje u potpunosti pasti na leđa nepripremljenih nastavnika, ali i samih đaka i roditelja", naveo je Ne davimo Beograd.

Takođe je tražio otvaranje širokog konsultativnog procesa sa đacima, roditeljima, nastavnicima i stručnom javnošću radi pronalaženja "promišljenih i boljih rešenja za snalaženje u jednoj od najvećih tragedija koja je ikad zadesila naše društvo".

Vlada Srbije juče je odlučila da školska godia bude završena 6. juna a da škole mogu da nastave da rade do 20. juna za učenike koji to žele.

Teme