Web Analytics
Kompanija Sunoko: Šećerna repa obećava odličnu zaradu poljoprivrednicima - BetaRS

Kompanija Sunoko: Šećerna repa obećava odličnu zaradu poljoprivrednicima

Ekonomija | Izvor: Beta | 02.06.2023 | access_time 15:20
Kompanija Sunoko: Šećerna repa obećava odličnu zaradu poljoprivrednicima
 Na tradicionalnoj manifestaciji "Dan polja šećerne repe" koja je u organizaciji kompanije Sunoko, dugogodišnjeg lidera u proizvodnji šećera u Srbiji, održana na poljima u Bačkom Dobrom Polju, sa poljoprivrednicima su razmenjena iskustva iz dobre poljoprivredne prakse.

Predstavnici kompanije Sunoko, koja posluje u okviru MK grupe, razgovarali su sa partnerima i kooperantima o stanju na tržištu šećera i šećerne repe, kao i o novim tehnologijama i digitalizaciji u poljoprivredi.

Od osnivanja Istraživačko razvojnog centra 2021. godine, Sunoko kontinurano posvećuje pažnju istraživanjima u oblasti uzgoja šećerne repe i proizvodnje šećera, a sve sa ciljem obezbeđivanja dugoročne profitabilne proizvodnje.

"Uprkos izazovima sa kojima se susretalo tržište repe proteklih godina, Sunoko je sa svoja tri proizvodna centra u Vrbasu, Pećincima i Kovačici najefikasniji proizvođač šećera u jugoistočnoj Evropi", navodi se u kompanijskom saopštenju.

U Srbiji je ove godine šećernom repom zasejano više od 42.000 hektara, a najveći deo površina u trećoj dekadi marta.

Po procenama Sunoka, uprkos promenljivom vremenu, čestim kišama i otežanoj zaštiti od korova ove sezone, usevi imaju odličnan sklop i u dobroj su kondiciji što je bitan preduslov za ostvarenje dobrih prinosa.

"Zahvaljujući ulaganjima u istraživanja i razvoj kompanije Sunoko, proizvodnja šećerne repe se pokazala najstabilnijom ratarskom proizvodnjom u prethodna dva sušna leta. Pored toga, povećanje cene šećerne repe i subvencija koje je država obezbedila doprinele su da se nivo proizvodnje šećerne repe u 2023. poveća za oko 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu", rekao je direktor Sunoka Slobodan Košutić.

Dodao je da kompanijski Istraživačko-razvojni centar kontinuirano radi na prilagođavanju tehnologije proizvodnje izazovima koji su uslovljeni klimatskim promenama i zahtevima zelene agende Evropske unije.

Na "Danu polja šećerne repe" predstavljena je i najnovija tehnologija u zaštiti od korova, sa akcentom na mehaničkim merama zaštite uz minimalnu upotrebu herbicida, kao i novi koncepti zaštite u skladu sa budućim regulativama EU.

Teme