Web Analytics
Jeremić: Na Kosovu i Metohiji na delu je kombinacija aparthejda i Palestine - BetaRS

Jeremić: Na Kosovu i Metohiji na delu je kombinacija aparthejda i Palestine

Politika | Izvor: Beta | 04.06.2023 | access_time 09:45
Jeremić: Na Kosovu i Metohiji na delu je kombinacija aparthejda i Palestine
Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je da je na Kosovu i Metohiji na delu "kombinacija aparthejda i Palestine", jer Srbi žive u getima, lišeni osnovnih ljudskih prava, a Srpska pravoslavna crkva je u veoma teškoj situaciji i ugrožena je njena imovina.

"Srbi na Kosovu i Metohiji danas su najugroženiji narod u Evropi. Sramno je i nečuveno da se jedan narod u Evropi u 21. veku nalazi u takvoj situaciji", rekao je Jeremić u intervjuu za program "Going andergraund" koji se emituje na Raša Tudej (Russia Today - RT).

Jeremić, koji je i bivši predsednik Generalne skupštine (GS) UN, dao je intervju za RT iz Njujorka, gde se sastao sa sadašnjim predsednikom GS UN Čabom Korošijem i drugim visokim zvaničnicima UN, prenela ja NS.

Jeremić je naveo da je aktuelna kriza na Kosovu i Metohiji rezultat "bezumne odluke" predsednika prištinske vlade Aljbina Kurtija da pošalje kosovske bezbednosne snage u lokalne samouprave na severu Kosova i Metohije, nakon što su Srbi bojkotovali lokalne izbore, pa su mandati predsednika opština zasnovani na svega oko tri odsto glasova birača.

"Srbi su izašli na proteste na severu Kosova i Metohije, a NATO trupe su pozvane da ih uklone sa mesta na kojima su protestovali. Stanje na terenu je veoma teško", rekao je Jeremić.

"Kurti je ekstremista čiji je cilj stvaranje Velike Albanije ujedinjenjem 'Kosova' i Albanije. Jasno je da on namerava da otera Srbe sa Kosova i Metohije, a to teško mogu da svare čak i oni koji snažno podržavaju nezavisnost 'Kosova', poput SAD", dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da zapadni lideri "ne znaju kako da obuzdaju" Kurtija, koji je u prethodnih godinu i po dana jasno pokazao da će odbiti sve razumne zahteve Srba, pa i po cenu da izgubi podršku SAD.

"Oni su napravili tog Frankenštajna i pomogli mu da postane takozvani premijer takozvane vlade, a on se sada ponaša kao da je na čelu neke stvarno nezavisne države, i zato su nervozni", rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "nema slobodu delovanja" i izrazio sumnju da je Vučić spreman da odlučno deluje u interesu Srba na Kosovu i Metohiji.

"Vučić je jedina nada i uzdanica Zapada da se isporuči ne samo nezavisnost 'Kosova', već i članstvo Srbije u NATO u budućnosti. Oni ga toplo prihvataju i blisko sarađuju s njim, jasno je da je on ljubimac Zapada", rekao je Jeremić.

"Na delu je dogovor po kojem je Zapad Vučiću rekao 'govori kod kuće šta hoćeš, ali nam isporučuj ono što tražimo od tebe'. Sve dok Vučić bude isporučivao ono što Zapad od njega traži, što se njih tiče, on može da govori šta hoće za medije u Srbiji", dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da sporazumi u Briselu i Ohridu, na koje je Vučić pristao, znače pristajanje Srbije na nezavisnost takozvanog "Kosova", jer se Srbija njima obavezala da neće blokirati članstvo "Kosova" u međunarodnim organizacijama, među kojima je i UN.

Predsednik NS je rekao da su u Srbiji u toku veliki protesti protiv srpske vlade i Vučića.

"Vučićev poziv na jedinstvo je velika manipulacija. Srbiji je potrebna promena vlasti i vlada koja neće biti ucenjena od Zapada i neće podlegati pritiscima da deluje protiv nacionalnih interesa Srbije", zaključio je Jeremić.

Teme