Web Analytics
Bilčik i Nemec u Beogradu videli 'duboku polarizaciju' između opozicije i vlasti - BetaRS

Bilčik i Nemec u Beogradu videli 'duboku polarizaciju' između opozicije i vlasti

Politika | 05.06.2023 | access_time 10:25
Bilčik i Nemec u Beogradu videli 'duboku polarizaciju' između opozicije i vlasti
FOTO: Pedja Vuckovic

Poslanici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec izjavili su da su tokom posete Beogradu videli "duboku polarizaciju" i "međusobno nepoverenje" između opozicije i vlasti.

"Ono što smo mogli da vidimo u Beogradu je duboka polarizacija, podele i međusobno nepoverenje", izjavili su oni za današnji Blic.

Kako navode, građani na ulici mirno izražavaju svoje nezadovoljstvo i "ključno" je da donosioci (odluka), izabrani predstavnici i svi zainteresovani "slušaju građane, da ih razumeju i ponašaju se u skladu sa tim.

"Ovo je vreme kada političke razlike i podele treba ostaviti po strani. Sada više nego ikada političari moraju da deluju zajedno za ljude", dodali su.

Njihova poruka je, istakli su, da je potrebno sprečiti nasilje i zaustaviti govor mržnje.

"Ako se osvrnemo na aktuelni politički kontekst, naša poruka je jasna, postoji potreba za empatijom, da se zaustavi nasilje u bilo kom smislu te reči i za početak eliminiše govor mržnje. Srpski narod to zaslužuje", rekli su.

Rasprave u Skupštini Srbije označili su kao "duboko problematične" i dodali da je "dom demokratije ogledalo društva".

Kada je reč o pitanju Kosova, naglasili su da je "jedini put napred miran dijalog".

"EU je sada politički ujedinjena i šalje vrlo jasnu poruku i Prištini da će igrači u regionu suočiti sa negativnim posledicama ako se ne zaustavi nasilje i nastavi dijalog o svim pitanjima, uključujući ZSO", dodali su.

Bilčik i Nemec su prošle nedelje boravili u dvodnevnoj poseti Beogradu tokom koje su se sastali sa predstavnicima vlasti i opozicije i položili vence ispred osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u kojoj se početkom maja dogodilo masovno ubistvo.

Teme