Web Analytics
Srbija unapredjuje energetsku efikasnost u zgradama centralne vlasti (VIDEO) - BetaRS

Srbija unapredjuje energetsku efikasnost u zgradama centralne vlasti (VIDEO)

Zelena Srbija | 05.06.2023 | access_time 11:40
Srbija unapredjuje energetsku efikasnost u zgradama centralne vlasti (VIDEO)

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije pokrenulo je projekat unapredjenja energetske efikasnosti u 28 zgrada centralne vlasti i do kraja 2023. godine trebalo bi da se završi projektno-tehnička dokumentacija za njih pet.

Te zgrade obuhvataju ukupno 208.000 kvadrata, a neke od njih spadaju u najznačajnie spomenike kulture u Beogradu, kao zgrada Predsedništva na Andrićevom vencu i zgrada Vlade Srbije.

Kada je 2018. godine pokrenut projekat, bilo je predvidjeno da će ušteda toplotne i električne, odnosno ukupne energije, biti 20 odsto, ali će ona premašiti očekivani plan.

Do sada su, prema rečima posebnog savetnika za energetsku efikasnost u Ministarstvu rudarstva i energetike Maje Vukadinović, uradjeni energetski pasoši i detaljni energetski pregledi.

Naredni korak je izrada projektno-tehničke dokumentacije, za pet zgrada, za zgradu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Zavoda za unapredjenje vaspitanja i obrazovanja, Direkcije za mere i dragocene metale, Republičke direkcije za imovinu i Zavoda za intelektualnu svojinu.

"Objekti su različite veličine i starosti. Očekuje se da će ušteda energije biti od 25 do 30 odsto, što je značajna ušteda, pogotovu što nisu mogle da se primene sve mere za unapredjenje energetske efikasnosti, budući da je veliki broj zgrada ili u prostoru kulturno-istorijskih celina ili je sam objekat zaštićeno kulturno dobro. Zato smo morali da se opredelimo za one mere energetske efikasnoti koje neće uticati na spoljni izgled objekta", rekla je Vukadinović.

U okviru projekta su i ispitivanja termalne energije na lokacijama grade SIV 3 i Palate Srbija, ali se neće širiti na druge zgrade.

Geotermalna istraživanja su pokazala da postoji potencijal da se koristi geotermalna energija na te dve lokacije. Studija izvodljivosti će pokazati da li će se sa tehničko-energetskog aspekta koristiti te resurse.

Ti projekti su deo napora UNDP-a da pomogne proces zelene tranzicije u Srbiji jer 40 odsto emisije gasova staklene bašte (GHG) potiče, sagorevanjem fosilnih goriva radi obezbedjenja energije u zgradama, od kojih su 15 odsto javne ustanove.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori