Web Analytics
Mihailović: Građani Srbije u svim slučajevima ocenjivanja rada vlasti dali više loših ocena - BetaRS

Mihailović: Građani Srbije u svim slučajevima ocenjivanja rada vlasti dali više loših ocena

Društvo | 05.06.2023 | access_time 12:35
Mihailović: Građani Srbije u svim slučajevima ocenjivanja rada vlasti dali više loših ocena
FOTO: MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Istraživač Istraživačko-izdavačkog centra Demostat sociolog Srećko Mihailović izjavio je danas da je istraživanje javnog mnjenja sprovedeno krajem aprila i početkom maja pokazalo da su, prilikom ocenjivanja rada vlasti u najbitnijim oblastima društva, građani Srbije "u svim slučajevima" davali više loših ocena nego dobrih.

Mihailović je na konferenciji za novinare u Media centru rekao da je 48 odsto ispitanih ocenilo standard kao loš, 46 odsto kao loše rezultate u borbi protiv korupcije i kriminala, 32 odsto je negativno ocenilo proces pridruživanja EU, 35 odsto je ocenilo kao loše rezultate u privredi, a 33 odsto kao loše rešavanje problema na Kosovu.

"Nezadovoljstvo naroda je pojačano u svim aspektima privrede i društvenog života", kazao je Mihailović.

Naveo je da su građani najviše nezadovoljni zdravstvom - 56 odsto, pravosuđem - 54 odsto, životnom sredinom i privredom je nezadovoljno 49 odsto ispitanika, dok je školstvom nezadovoljno 44 odsto.

"U svim slučajevima zadovoljstvo je manje od nezadovoljstva", kazao je Mihailović.

Dodao je da se oko polovina ispitanih - 48 odsto izjasnila da je demokratski orijentisano, da je autokratski orijentisano izjasnilo se 11 odsto ispitanih, dok se za istovremeno prihvatanje i demokratije i autokratije izjasnilo 28 odsto ljudi, što prema njegovim rečima "očigledno znači da oni ne znaju o čemu se tu radi".

Mihailović je rekao da se za sklapanje dobrih odnosa sa Rusijom izjasnilo 22 odsto ispitanih, a za dobre odnose sa EU - 20 odsto.

On je rekao da je "ka istoku", odnosno Rusiji i Kini, orijentisano 30 odsto ispitanih, a da je "znatno više orijentisano prema zapadnim zemljama".

Mihailović je rekao da su neki ispitanici davali odgovore "zastarele terminologije", odnosno da je devet odsto izjavilo da smatra da "Srbija treba da se opredeli za neutralne zemlje", a da na pitanje koje su to neutralne zemlje, ispitanici nisu imali "nikakav odgovor".

Teme