Web Analytics
Poljoprivrednici Srbije će 7. juna od vlade zatražiti odgovor za nisku otkupnu cenu pšenice - BetaRS

Poljoprivrednici Srbije će 7. juna od vlade zatražiti odgovor za nisku otkupnu cenu pšenice

Ekonomija | 05.06.2023 | access_time 12:55
Poljoprivrednici Srbije će 7. juna od vlade zatražiti odgovor za nisku otkupnu cenu pšenice
Foto: Dragan Gojić

Predstavnici sedam udruženja poljoprivrednika Srbije, koji su pre dvadesetak dana protestovali blokadom puteva, razgovaraće u sredu, 7. juna u Vladi o problemu neprodatih zaliha pšenice iz 2022. godine i niskoj otkupnoj ceni za novi rod.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika "Stig" Nedeljko Savić rekao je za Betu da je cena pšenice na tržištu 17 dinara po kilogramu.

"Cena pšenice na tržištu je 'bezobrazno' niska jer su izvoznici prošle godine otkupili tu žitaricu po visokoj ceni od 38 dinara po kilogramu koja je zbog početka rata u Ukrajini naglo skočila, ali zbog zabrane izvoza iz Srbije nisu mogli da je prodaju na svetskom tržištu, pa su im zalihe velike. Sada 'diktiraju' nisku cenu od 17 dinara za novi rod kako bi umanjili gubitak", rekao je Savić.

Dodao je da su poljoprivrednici svesni da Vlada ne može da natera izvoznike po kojoj će ceni da otkupe novi rod pšenice, ali da je problem nastao zbog zabrane izvoza u martu prošle godine.

Tada je Vlada zabranila izvoz, na predlog predsednika srbije Aleksandra Vučića, uprkos upozorenjima stručnjaka da pšenice ima dovoljno i da je nepotreban strah od nestašice.

Na pritisak poljoprivrednika i izvoznika, izvoz je posle mesec dana dozvoljen, ali u ograničenim količinama, tako što su određivane kvote.

Cena pšenice je na evropskom tržištu u vreme zabrane izvoza dostizala maksimalnu cenu od 40 dinara, a u pojedinim trenucima je i premašivala taj nivo, ali izvoznici zbog ograničenog izvoza nisu mogli da se oslobode celokupne otkupljene količine.

Zbog sporazuma Rusije i Ukrajine u julu prošle godine da se određenim koridorima dozvoli izvoz pšenice iz Ukrajine, cena te žitarice je na evropskom tržištu pala jer je Kijev nudio pšenicu u bescenje, pa su poljoprivrednici u nekim evropskim zemljama, među kojima je i Poljska, tražili od njihovih vlada da se zabrani uvoz tog žita jer njihovo niko nije hteo da kupuje po višim cenama.

Savić je rekao da izvoznici pšenice iz Srbije sada nude nisku otkupnu cenu za novi rod kako bi smanjili gubitak, plaćajući visoku cenu prošle godine.

On je rekao da će poljoprivrednici posle razgovora u Vladi odlučiti o eventualnim daljim merama koje će preduzimati, jer ne samo da je niska otkupna cena, nego je i problem gde skadištiti novi rod kada zalihe nisu prodate i oslobođeni kapaciteti za skladištenje novog roda.

Na razgovorima u Vladi Srbije biće predstavnici Udruženja poljoprivrednika iz Stiga, udruženja Naše mleko, Inicijative za opstanak poljoprivrednka Srbije, Udruženja poljoprivtrednih proizvođača iz Subotice, Udruženja proizvođača mleka iz Šumadije i Pomoravlja, Udruženja za opstanak stočara i Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Teme