Web Analytics
Vujović: Veliki napredak u zaštiti životne sredine u Srbiji - BetaRS

Vujović: Veliki napredak u zaštiti životne sredine u Srbiji

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 05.06.2023 | access_time 13:45
Vujović: Veliki napredak u zaštiti životne sredine u Srbiji
U Srbiji je ostvaren veliki napredak u zaštiti životne sredine, pre svega kroz unapređenje regulatornog okvira za bržu i efikasniju zelenu transformaciju zemlje, ocenila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

"Usvojen je set zakona koji su potvrdili našu rešenost da se zakonodavstvo u ovoj oblasti usaglasi sa evropskim. Prošle nedelje usvojili smo Strategiju niskougljeničnog razvoja, a usvojeni su i Program kvaliteta vazduha i Program razvoja cirkularne ekonomije. U toku je priprema prvog Programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, kao i vrlo intenzivan proces izrade Strategije zaštite životne sredine – Zelena agenda sa Akcionim planom“, rekla je ona na „Sajmu zelenih ideja, projekata i investicija“.

Sajam je priređen u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić" na Kalemegdanu u Beogradu povodom Međunarodnog dana zaštite životne sredine.

Stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji Jakup Beriš je pohvalio realizovane projekte i investicije koji utiču na zelenu transformaciju privrede i društva.

„Zelene inovacije koje su zaživele u praksi već pozitivno utiču na životnu sredinu“, rekao je Beriš.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre je pohvalio Ministarstvo zaštite životne sredine zbog ažurnog donošenja zakona i usaglašavanja zakonske regulative s evropskom, kao i zbog brže izgradnje infrastrukture koja doprinosi zelenoj tranziciji Srbije.

Кroz projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, kako je rekla Irena Vujović, danas se otvara poziv jedinicama lokalnih samouprava za sufinansiranje mera zaštite vazduha, koji će omogućiti sprovođenje konkretnih mera u lokalnim samoupravama koje su izradile planove kvaliteta vazduha ili ostvarile značajan napredak u planiranju kvaliteta vazduha.

"Pozivam lokalne samouprave da se blagovremeno prijave kako bi ostvarile sufinansiranje projekata do 50 odsto od ukupne vrednosti i zajednički doprinele unapređenju kvaliteta vazduha“, rekla je ona.

Na Sajmu je učestvovalo više od 40 autora zelenih rešenja, a na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić" postavljena je modna instalacija haljina od recikliranog teksasa, koja pokazuje kako ostaci tekstilne industrije mogu da budu upotrebljeni za izradu nove odeće umesto da završe na otpadu.

Postavljena je i eko-teretana u kojoj su sprave za vežbanje napravljene od stabala drveća izvađenih iz reke Save.

Održan je nagradni kviz o zaštiti životne sredine, a izložena je i "klimatska kapsula" Centra za promociju nauke, koja nudi uvid u perspektivu klimatskih promena kroz naučne činjenice.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori