Web Analytics
Bregu: Protekla godina najznačajnija za Zapadni Balkan po pitanju regionalne saradnje - BetaRS

Bregu: Protekla godina najznačajnija za Zapadni Balkan po pitanju regionalne saradnje

Region | 04.06.2023 | access_time 20:25
Bregu: Protekla godina najznačajnija za Zapadni Balkan po pitanju regionalne saradnje
BETAPHOTO/RCC/Armand Habazaj
 Protekla godina jedna je od najznačajnijih za Zapadni Balkan, i označava dugo očekivanu prekretnicu ka obavezama koje su preuzele ekonomije regiona, kroz Zajedničko regionalno tržište, izjavila je generalna sekretarka Regionalnog saveta za saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Ona je danas na otvaranju 15. godišnjeg sastanka RCC-a u Budvi rekla je da savet u saradnji s regionalnim organizacijama i Generalnom direkcijom Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju, pokrenuo novi projekat "Oblikovanje sveobuhvatne regionalne saradnje: Udruživanje većih regionalnih napora u cilju regionalne povezanosti i zajedništva".

"Treba ceniti plan čiji je cilj približavanje regiona jedinstvenom tržištu Evropske unije, koji je nedavno najavila predsednica Evropske komisije", rekla je Bregu.

Ona je rekla da plan EU u potpunosti odgovara nastojanjima regiona i RCC-a da prodube regionalnu ekonomsku integraciju i sve više se usklade s jedinstvenim tržištem EU kroz politiku "postupnog uvođenja" koja omogućava opipljivije koristi i pre punopravnog članstva.

Na sastanku se video linkom obratio evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji (Varhelyi).

"Regionalna ekonomska integracija zasnovana na pravilima EU postepeno približava region jedinstvenom evropskom tržištu i pre samog pristupanja", rekao je Varheji.

Teme