Web Analytics
Švedski tržni centar čuva prirodu i donosi zaradu - BetaRS

Švedski tržni centar čuva prirodu i donosi zaradu

Zelena Srbija | 06.06.2023 | access_time 11:00
Švedski tržni centar čuva prirodu i donosi zaradu
FOTO: Nevena Zarić
Reciklažni tržni centar ReTuna u Švedskoj, prvi i najveći u svetu, od prodaje ponovno upotrebljene i reciklirane robe godišnje zaradi oko dva miliona evra.

Iako je njegova osnovna svrha očuvanje životne sredine, tržni centar iz godine u godinu ostvaruje rast profita.

Kada je otvoren 2015. godine, odmah pored lokalnog centra za reciklažu u gradu Eskilstuna, oko 100 kilometara od Stokholma, predstavljao je veliku investiciju i rizik, ali je posle četiri godine postao profitabilan biznis.

U tržnom centru danas posluje 11 firmi, a radnju polovne robe je pre dve godine otvorila i jedna od najvećih švedskih kompanija IKEA, koja je već ove godine ostvarila profit.

Menadžer tržnog centra Sajmon Glimtoft izjavio je da je ovo mesto primer cirkularne ekonomije, gde građani u centru za reciklažu sortiraju sve vrste otpada osim građevinskog, a u tržnom centru ostavljaju stvari koje mogu ponovo da se koriste.

"Najveći i najefikasniji uticaj na klimatske promene je ponovna upotreba materijala umesto recikliranja. Cilj je da se stvarima produži život i da što manje toga završi na otpadu, da stvari dobiju novi život u novom domu", izjavio je Glimtoft grupi novinara iz Srbije koji su boravili u Švedskoj u okviru projekta "Puls Evrope – medijske posete EU".

Glimtoft je rekao da je alarmantan podatak da oni godišnje sakupe 700 tona odeće. Od toga se oko 4,5 odsto spaljuje za proizvodnju energije, a ostatak se prodaje "second hand" industriji. Velike količine se prodaju baltičkim zemljama u kojima je ta industrija veoma razvijena i koje imaju fabrike za sortiranje.

Predmete ostavljene u magacinu tržnog centra ReTuna stručnjaci pregledaju, popravljaju, prepravljaju, čiste, a zatim raspoređuju u radnje u skladu s njihovim "listama želja".

Od ukupne količine materijala koji građani donesu oko 40 odsto se ponovo upotrebi a ostatak se reciklira, rekao je Glimtoft, naglašavajući da dobijaju dovoljno robe za prodavnice. Vikendom ljudi u koloni automobila čekaju da istovare robu, a tržni centar ima oko 300.000 mušterija godišnje.

Švedski tržni centar čuva prirodu i donosi zaradu


Mnogi građani dođu da ostave stare stvari, a zatim idu da kupe nešto u tržnom centru.

"Neki građani koriste kupljene stvari nekoliko meseci pa ih ponovo donesu kod nas. Dešava se da istu stvar prodamo dva-tri puta", rekao je Glimtoft.

On je istakao da je važno da građanima reciklaža i ponovna upotreba bude dostupnija i lakša, jer je danas postalo jeftinije kupiti novo nego popravljati staro, ali da je takođe bitno pokazati privatnom sektoru da je moguće napraviti održiv biznis.

Švedski tržni centar čuva prirodu i donosi zaradu


Zato postoje određeni podsticaji za vlasnike radnji. Pored toga što plaćaju zakup duplo manji nego u drugim tržnim centrima, vlasnici takođe mogu da raskinu ugovor bez posledica ako duži period ne počnu da zarađuju.

Švedski tržni centar čuva prirodu i donosi zaradu


Kristina Birat iz opštinskog odseka za životnu sredinu i razvoj izjavila je da je ReTuna ekološki projekat čiji je glavni cilj bio smanjiti otpad, ali da je sada mnogo više od toga.

Birat je u razgovoru s novinarima iz Srbije istakla da se do sada 60 lokalnih kompanija uključilo u napore za postizanje klimatskih ciljeva grada.

"Kompanije su pokretačka snaga u ovom trenutku. Imaju visoke ambicije, jer imaju zahteve od mušterija, ali i od EU, tako da moraju da ostanu konkurentni. A mi moramo da ih pratimo i olakšamo im da dostignu svoje ciljeve", rekla je Birat, dodajući da i među lokalnim političarima postoje visoke ambicije da preuzmu odgovornost za životnu sredinu.

Eskilstuna, grad sa oko 110.000 građana, ima plan da do 2030. smanji emisije za 80 odsto i da do 2045. postane klimatski pozitivan, odnosno da emisije gasova s efektom staklene bašte budu ispod nule. To namerava da postigne kroz povećanje energetske efikasnosti, saobraćaj bez fosilnih goriva, renoviranjem zgrada, proizvodnjom biogasa iz otpadnih voda i organskog otpada i nalaženjem novih rešenja za uklanjanje ugljen-dioksida iz atmosfere.

Opština Eskilstuna je u tržni centar ReTuna uložila četiri miliona evra.

Švedski tržni centar čuva prirodu i donosi zaradu


Iako cilj nije zarada, Glimtoft kaže da profit raste i da vrednost prodate robe iznosi oko 22 miliona švedskih kruna (oko dva miliona evra) godišnje, a da se ove godine očekuje profit od 25 miliona kruna.

Švedski tržni centar čuva prirodu i donosi zaradu


Pored odeće, koju građani najviše donose, u tržnom centru se po povoljnim cenama mogu kupiti i knjige, igračke, bicikli, oprema za ribolov, telefoni, laptopovi, muzički instrumenti, nameštaj.

Najskuplji predmet koji je neko doneo je dijamantski prsten, ali su njega sačuvali u slučaju da se vlasnik vrati po njega.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija