Web Analytics
Beli nosorozi iz Južne Afrike u nacionalnom parku DR Konga - BetaRS

Beli nosorozi iz Južne Afrike u nacionalnom parku DR Konga

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AFP | 10.06.2023 | access_time 17:20
Beli nosorozi iz Južne Afrike u nacionalnom parku DR Konga
Šesnaest belih nosoroga iz Južne Afrike prebačeno je ove nedelje u nacionalni park Garamba, na severoistoku Demokratske Republike Kongo, gde ta vrsta, desetkovana krivolovom, nije viđena od 2006. godine, saopštili su danas inicijatori projekta.

Ukupno 16 primeraka, uzetih iz privatnog rezervata u južnoafričkoj provinciji Kvazulu-Natal, i prevezenih avionom u Kongo, pripadaju podvrsti "južnih belih nosoroga". Oni koji su nekada naseljavali park Garamba su bili "severni beli nosorozi".

Ta operacija daje nadu da će se južni beli nosorog "prilagoditi i ispuniti ulogu koju je imao izumrli severni beli nosorog", navodi se u saopštenju uprave nacionalnog parka.

Operaciju su sproveli Institut za zaštitu prirode (ICCN) iz Konga, organizacija za zaštitu životne sredine Afrički parkovi (African Parks) i kanadska rudarska grupa "Barik goild" (Barrick Gold) koja je bila sponzor.

"Taj transfer je deo veće inicijative za očuvanje prirode u okviru kompleksa Garamba" namenjene obnavljanju populacije velikih biljojeda u parku, dodaje se u saopštenju.

Park Garamba, jedan od najstarijih parkova u Africi, stvoren 1938. godine. Godinama je imao manje divljih životinja zbog regionalnih sukoba, krivolova, trgovine slonovačom i hronične nesigurnosti.

Park je "sada bezbedno mesto i ima adekvatnu zaštitu", rekao je izvršni direktor Afričkih parkova Piter Firnhed (Peter Fearnhead).

Dodao je da će drugi nosorozi biti prebačeni u park Garamba u narednih nekoliko godina kako bi se stvorila održiva populacija za razmnožavanje.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija