Web Analytics
EU u maju prvi put dobila više struje iz sunčeve energije nego iz uglja - BetaRS

EU u maju prvi put dobila više struje iz sunčeve energije nego iz uglja

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 12.06.2023 | access_time 09:45
EU u maju prvi put dobila više struje iz sunčeve energije nego iz uglja
U Evropskoj uniji je u maju iz solarnih elektrana prvi put proizvedeno više električne energije nego iz termoelektrana na ugalj, saopštio je energetski istraživački centar Ember.

Prema najnovijim podacima tog centra, iz sunčeve energije je tokom prošlog meseca dobijeno rekordnih 27 teravat-sati (TWh), odnosno 14 odsto ukupne struje proizvedene u EU. Pošto leto tek predstoji, očekuje se da će proizvodnja  u solarnim elektranama biti još veća narednih meseci.

Iz energije vetra je proizvedeno 17 odsto struje, pa su solarne i vetroelektrane zajedno proizvele gotovo trećinu struje (31 odsto), dok je udeo fosilnih goriva bio rekordno nizak (27 odsto).

Termoelektrane su u maju pokrile samo 10 odsto (20TWh) potrebne električne energije, što je najniže do sada zabeleženo za jedan mesec.

Iz fosilnog gasa je dobijeno 15 odsto struje, što je najmanji udeo od 2018. godine.

Iz nuklearnih elektrana dobijeno je oko 22 odsto struje, hidroelektrana oko 14 odsto, a bioenergije 4,7 odsto.

"Evropska tranzicija električne energije se ekstremno brzo razvija. Čista energija beleži rekord za rekordom", izjavilaje šefica odeljenja Embera za Evropu Sara Braun.

Novu prekretnicu, koja je počela krajem 2022. i nastavila se ove godine, podstakli su rast solarne energije, veliki učinak vetra i manja potražnja za električnom energijom.

Od januara do maja ove godine proizvodnja iz uglja i gasa je pala za 20 odsto i 15 odsto u poređenju s istim periodom 2022, dok se količina struje dobijene iz sunčeve energije i vetra povećala za 10, odnosno pet odsto.

Prošle godine zabeležen je još jedan rekord – proizvodnja struje iz obnovljivih izvora premašila je gas tokom jedne cele godine, prema podacima Embera. Sada je pomoću vetra i sunca dobijeno više električne energije nego iz svih fosilnih goriva zajedno tokom jednog meseca.

Pad proizvodnje iz fosilnih goriva beleži se u mnogim zemljama EU.

U Nemačkoj je, uprkos zatvaranju poslednje nuklearne elektrane ranije ove godine, proizvodnja iz uglja pala na najniži nivo od 2020. (7TWh), zahvaljujući manjoj potražnji, većoj proizvodnji u solarnim i vetroelektranama i rastu uvoza struje.

U Poljskoj, jednoj od najvećih evropskih proizvođača struje iz uglja, proizvodnja u termoelektranama bila je na rekordno niskom nivou (62 odsto).

Teme

Povezane vesti

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija