Web Analytics
Nova studija možda ključna za spas malajskog pangolina - BetaRS

Nova studija možda ključna za spas malajskog pangolina

Zelena Srbija | 12.06.2023 | access_time 13:25
 Nova studija možda ključna za spas malajskog pangolina
FOTO: Xinhua/Huang Haoming

Studija koju je sačinio tim stručnjaka za pangoline sa Instituta za istraživanje šuma u Guangsiju pružila je novi uvid u ponašanje malajskog pangolina (ljuskavca) pri parenju što će verovatno doprineti razvoju naučnih mera očuvanja kako bi se poboljšao reproduktivni kapacitet ove kritično ugrožene vrste.

Studija je objavljena u časopisu Naučni izveštaji (Scientific Reports).

Kako piše Sinhua, snimak nadzora, koji je dokumentovao 360 slučajeva parenja između šest mužjaka i 24 ženke tokom šest godina, od 2016. do 2022. godine, pokazao je da se mužjaci pangolina obično ne upuštaju ni u kakav složeni oblik udvaranja pre seksualnog odnosa koji se odvijao pretežno u dva vremenska perioda (od 19 do 22 sata i od jedan do tri ujutru).

Istraživači su takođe otkrili da kada se mužjaci odluče da pokušaju sa jedne strane (leve ili desne), nastavili bi da prilaze svojim partnerkama sa iste strane.

Ovaj fenomen među ovim misterioznim sisarima je po prvi put ukazao na to da mužjaci pangolina u zatočeništvu imaju preferirani položaj parenja, naveo je Jan Dingju, saradnik istraživača sa Instituta za istraživanje šuma Guangsi i glavni autor rada.

Kineski naučnici su se pozabavili poteškoćama uzgoja kritično ugroženih malajskih pangolina u zatočeništvu do treće generacije.

Jan i njegov tim uzgajaju i posmatraju 33 divlja malajska pangolina i 49 potomaka rođenih u zatočeništvu od 2016. godine i zabeležili su reproduktivne biološke karakteristike vrste.

Pangolini su važna vrsta koja utiče na strukturu, funkciju i zdravlje šumskih ekosistema. Zbog prekomernog lova i gubitka staništa, broj pangolina u divljini je naglo opao. Uzgoj u zatočeništvu je tako postao sredstvo za zaštitu vrste od izumiranja.

Istraživački institut za šumarstvo Guangsi započeo je izgradnju novog centra za pangoline, koji će uključivati imitaciju prirodnog prostora, divlji poligon za obuku, fiziološku laboratoriju i druge objekte koji će pružiti podršku za dalja istraživanja.

"Točak poboljšanja njihovih životnih uslova je pokrenut", rekao je Jan, a očekuje se da će te promene biti od ključnog značaja za pružanje podrške za dalja istraživanja.

Kina je podigla svoju zaštitu pangolina na najviši nivo i pojačala suzbijanje štetnih radnji kao što su ilegalni lov i trgovina kako bi bolje zaštitila vrstu.

Teme

Povezane vesti

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija