Web Analytics
Kina preduzima višestruke mere kako bi obezbedila letnju žetvu - BetaRS

Kina preduzima višestruke mere kako bi obezbedila letnju žetvu

Ekonomija | 13.06.2023 | access_time 11:55
Kina preduzima višestruke mere kako bi obezbedila letnju žetvu
FOTO: Xinhua/Ma Hongkun

Kina ulaže višestruke napore da ovog leta pobere vrhunsku žetvu, čuvajući sigurnost u snabdevanju žitaricama u zemlji, uprkos nepovoljnim meteorološkim uslovima.

Tradicionalno, letnja žetva se svake godine u Kini proteže od maja do kraja juna, pri čemu je većina posla usmerena na žetvu ozime pšenice, osnovne žitarice. Proizvodnja žitarica u tom periodu čini oko četvrtinu ukupne godišnje proizvodnje, piše Sinhua.

Do nedelje, 11. juna požnjevena površina ozime pšenice premašila je 239 miliona mu (oko 15,93 miliona hektara), čime je završeno preko 75 odsto ukupnog posla za letnju žetvu.

Centralna kineska provincija Henan, jedna od glavnih provincija u zemlji, u osnovi je završila sve svoje zadatke za žetvu ozime pšenice. Da bi se smanjio uticaj neprekidnog kišnog vremena, pokrajina je letnju žetvu sprovela punim gasom.

U zemljoradničkoj zadruzi u okrugu Minćuan, 16 kombajna radilo je danonoćno kako bi poboljšali efikasnost. Županija je takođe stavila u upotrebu 18 sušara za zrno i poslala tehničare da daju uputstva, kao deo napora da se poboljša kvalitet žitarica.

Da bi se smanjili gubici žitarica usled padavina, poljoprivredni biro istočne kineske provincije Anhui uveo je dodatnu poljoprivrednu mehanizaciju iz susednih provincija, uključujući Šandong, Đangsu i Henan, čime je ubrzao žetvu.

Vu Tiančang, operater poljoprivrednih mašina, rekao je da je kamionima bilo dozvoljeno da se voze besplatno po autoputevima tokom letnjeg perioda žetve, dok su servisne stanice bile obezbeđene na svakoj od lokacija.

Od kraja maja, Čajna ko-op grupa je koordinirala preko 1.300 zaposlenih i oko 400 poljoprivrednih mašina kako bi osigurala nesmetan tok žetve, setve i upravljanja poljem u različitim regionima.

U podršci letnjoj žetvi učestvovali su i meteorološki biroi. Klimatski centar istočne kineske provincije Šandong objavio je poseban izveštaj kako bi usmeravao poljoprivrednike da osiguraju da se posao završi na vreme.

Da bi obezbedila prihod ruralnih stanovnika usred produženih kišnih dana, Kina je pojačala finansijsku pomoć kako bi pomogla u letnjoj žetvi.

Kina je 3. juna izdvojila 200 miliona juana (oko 28 miliona američkih dolara) sredstava za pomoć u katastrofama za podršku provinciji Henan u žetvi na poljima pšenice pogođenim kišom i sušenju vlažnog žita.

Poljoprivredna razvojna banka Kine izdala je 110 milijardi juana kredita za kupovinu letnjeg žita.

Poljoprivredna proizvodnja treba da prevaziđe razne poteškoće, rekao je zvaničnik Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova, pozivajući na pripreme za suočavanje sa rizicima i poboljšanje u prevenciji i smanjenju katastrofa.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT