Web Analytics
PKS postala nacionalni partner u realizaciji projekta 'Evropski put sladoleda' - BetaRS

PKS postala nacionalni partner u realizaciji projekta 'Evropski put sladoleda'

Ekonomija | 13.06.2023 | access_time 13:45
PKS postala nacionalni partner u realizaciji projekta 'Evropski put sladoleda'
FOTO: YTPrintScreen

Privredna komora Srbije (PКS) objavila je danas da je postala nacionalni partner u realizaciji projekta "Evropski put sladoleda" (GELATOn the ROAD), koji se finansira iz programa EU "Кreativna Evropa" sa ciljem promocije i očuvanja lokalnog kulturnog nasleđa i identiteta, kao i podizanja svesti o ekonomskoj važnosti proizvodnje sladoleda i ekološkoj održivosti.

Kako je istaknuto, Srbija je jedina zemlja - partner koja nije članica EU uključena u "GELATOn the ROAD", a projekat obuhvata još 11 zemalja - Italiju, Belgiju, Grčku, Nemačku, Luksemburg, Sloveniju, Hrvatsku, Austriju, Španiju, Poljsku i Bugarsku.

"Evropski put sladoleda" će obuhvatiti lokacije povezane sa proizvodnjom sladoleda i kulturom, počevši od država projektnih partnera, uz mogućnost za proširenje širom EU.

Biće prepoznatljiv zahvaljujući namenskim mapama i planiranim rutama, korporativnom imidžu i identitetu, navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da se umetnost pravljenja sladoleda u Evropi prenosila sa kolena na koleno, uz korišćenje lokalnih sastojaka i tradicionalnih receptura.

Iz PKS su naveli da ovaj projekat predstavlja korak ka podizanju svesti o kulturološkom značaju sladoleda i negovanju dubljeg uvažavanja njegove bogate istorije i trajnog nasleđa.

Zasniva se na kriterijumima ekološke održivosti, kvaliteta proizvoda i sirovina i inovacija u okviru sistema lanca snabdevanja zanatskim sladoledom.

Projekat, ukazano je, prevazilazi ne samo generacijske granice, već služi i kao sredstvo za promovisanje dubljeg razumevanja kulture ishrane, istovremeno slaveći umetnost i zanatstvo, koji čine suštinski deo procesa pravljenja sladoleda.

Кroz mnogobrojne konkretne akcije ovaj projekat uključuje zainteresovane strane u proizvodnom lancu - kompanije za proizvodnju materijala i mašina, inovatore u proizvodnji sladoleda, odrasle i mlade potrošače, objavila je PKS.

Projekat je počeo 1. aprila i traje do 31. marta 2026. godine, a okuplja i 14 evropskih organizacija, asocijacija, privrednih komora, razvojinh agencija.

Teme