Web Analytics
Severoistočna Kina vraća staru slavu drevnog grada kroz zaštitu i turizam - BetaRS

Severoistočna Kina vraća staru slavu drevnog grada kroz zaštitu i turizam

Svet | 14.06.2023 | access_time 13:25
Severoistočna Kina vraća staru slavu drevnog grada kroz zaštitu i turizam
Foto: Xinhua

Okrug Tajlaj u severoistočnoj kineskoj provinciji Heilongđiang nastoji da obnovi drevnu slavu ruševina grada starog preko 1.000 godina usred pojačanih napora za zaštitu kulture i procvata lokalnog turizma, piše Sinhua.

Dok šetate ulicama grada Tazičeng, okrug Tailai, sigurno ćete naići na izuzetan prizor: okruženo visokim gradskim zidinama, nalazi se dobro očuvano staro gradsko mesto kvadratnog oblika. Visoki od tri do šest metara, postojeći zidovi su ostaci legendarnog pograničnog grada koji se na kineskom naziva "Tazičeng".

Drevni grad opkoljen dvema rekama, nekada je bio mesto gde se nalazilo sedište administracije Taidžoua u vreme dinastije Liao (907-1125), rekao je Liu Sjaoliang, zamenik partijskog sekretara današnje gradske uprave Tazičenga.

Istorijski dokumenti ukazuju na to da su mnoge prestižne ličnosti, poput cara osnivača Elu Dašija iz režima Zapadnog Liaoa i generala koji je predvodio izgradnju Velikog zida dinastije Đin (1115-1234), vladale gradom-tvrđavom u antičko doba.

Kao sedište Velikog zida Đin u to vreme, lokacija Tazičeng ima značajnu akademsku i istraživačku vrednost.

"Kao jezgro odbrambenog sistema severoistočnog dela Velikog zida Đin, lokacija nudi obilje fizičkih dokaza za njegovo proučavanje, u smislu tehnika izgradnje, urbanog planiranja i odbrambenog dizajna", rekao je Vang Sjaojang, šef županijskog zavoda za kulturu, sport, radio i televiziju i turizam.

Lokacija takođe pruža obilje materijala za istraživanje političkih i ekonomskih odnosa između dinastija u Centralnim ravnicama i etničkih grupa na severu, dodao je Vang.

Okrug Tailai je postavio ograde i puteve za patroliranje duž drevnih gradskih zidina, zabranjujući pašu stoke i ovaca u krugu gradskih zidina kako bi zaštitili lokaciju.

Lokalna uprava takođe organizuje izložbe kulturnih relikvija i istraživačke i studijske aktivnosti na temu drevnog grada, podižući svesi o prošlosti grada i privlačeći sve veći broj turista.

Izvan lokaliteta Tazičeng nalazi se muzej lokacije Tazičeng. Izgrađen 2013. godine, muzej prikazuje artefakte iz dinastija Liao i Đin, uključujući gvozdene plugove, vrhove strela i poljske kazane i nudi posetiocima pogled na drevna bojišta.

Jang Đunhua, učiteljica iz Centralne škole Tazičeng, često vodi svoje učenike u muzej na istraživačke i studijske aktivnosti.

"Veliko mi je zadovoljstvo da sa učenicima podelim priče, priče koje oslikavaju istoriju i kulturno nasleđe Tazičenga. Nadam se da će ovo pomoći da produbi njihovo razumevanje bogate prošlosti njihovog rodnog grada i da podstakne iskrenu naklonost prema mestu koje će ih inspirisati da se vrate u Tazičeng u budućnosti i doprinose boljitku svog voljenog rodnog grada", objasnio je učitelj.

"Od otvaranja muzeja, grad Tazičeng je imao oko 20.000 posetilaca svake godine", rekao je Bao Jusi, predsednik opštine.

Muzej je samo mikrokosmos lokalnih napora za zaštitu kulture poslednjih godina. Prema Baoovim rečima, opština takođe planira da u bliskoj budućnosti formira "polusatni ekonomski krug" razvijanjem okolnih kratkih putnih ruta i održavanjem relevantnih kulturnih predstava, stvarajući tako novi put razvoja "kulturne zaštite vođene turizmom".

"U avgustu ćemo biti domaćini 'Nabo konferencije', koja će se verovatno fokusirati na kulturne i zabavne aktivnosti sa elementima kulture Liao I Đin", rekao je Bao. "Nabo" se odnosi na niz aktivnosti vezanih za nomadske običaje naroda Kitan, kao što su premeštanje njihovih logora i kaubojska gađanja. Nomadski Kitan je osnovao dinastiju Liao.

"Objekti koji podsećaju na drevne vojne kampove i poligone takođe će biti postavljeni, omogućavajući turistima da iskuse prepoznatljive lokalne kulture Tazičenga", dodao je zvaničnik.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Tenis

Zelena Srbija

Hronika

Scena