Web Analytics
Kina obnavlja ekologiju pomoću naučno-tehnoloških sredstava - BetaRS

Kina obnavlja ekologiju pomoću naučno-tehnoloških sredstava

Zelena Srbija | 14.06.2023 | access_time 13:35
Kina obnavlja ekologiju pomoću naučno-tehnoloških sredstava
Foto: Ding Lei/Xinhua

U očima većine ljudi, slike satelitskog daljinskog otkrivanja mogu biti obične slike u boji, ali u očima Sun Lina, profesora na Univerzitetu nauke i tehnologije Šandong, i njegovog tima, one su "blago" koje sadrži obilje informacija.

Uz pomoć istraživanja algoritama i konstrukcije modela, istraživači su u mogućnosti da analiziraju podatke sa satelitskih snimaka daljinskog istraživanja i dobiju osnovne informacije, rekao je Sun.

Sun je, kako prenosi Sinhua, napomenuo da satelitski snimak daljinskog snimanja igra ključnu ulogu u ekološkoj obnovi i upravljanju, kao što je praćenje spaljivanja slame i šumskih požara u velikim razmerama, praćenje zagađenja površinskih voda, zagađenja vazduha i akumulacije čvrstog otpada, kao i analiza stanja šuma, travnjaka i močvara.

Kina je krenula na novi put izgradnje moderne socijalističke zemlje u svakom pogledu. Promovisanje harmonične koegzistencije između čoveka i prirode je karakteristična odlika kineske modernizacije.

Ideja o "harmoničnom suživotu između čoveka i prirode" ukazuje na novi pravac kineske ekološke restauracije i upravljanja, i postavlja veće zahteve za inovativne tehnologije i metode upravljanja životnom sredinom. Nauka i tehnologija će efikasno podržati kinesku ekološku obnovu i upravljanje.

Od 2011. do 2020. godine, ukupan broj prijavljenih kineskih patenata za izume ekološke tehnologije iznosio je 60 odsto ukupnog svetskog broja, što Kinu čini najaktivnijom zemljom u inovacijama ekoloških tehnologija širom sveta, navodi se u beloj knjizi pod naslovom "Zeleni razvoj Kine u novoj eri".

Kina je takođe preduzela mere kako bi osigurala da rezultati istraživanja u oblasti ekološke nauke i tehnologije o životnoj sredini budu tačno usklađeni sa specifičnim potrebama.

Ministarstvo ekologije i životne sredine pokrenulo je 2019. godine sveobuhvatnu nacionalnu uslužnu platformu za transformaciju naučno-tehnoloških dostignuća u ekološkom okruženju.

Trenutno, platforma je prikupila više od 4.800 izuzetnih naučno-tehnoloških dostignuća, sa ukupno više od 2,2 miliona pregleda tehničkih unosa.

Sa razvojem naučne tehnologije, naprednije tehnologije biće primenjene u praksi ekološke restauracije i zaštite životne sredine, od čega se očekuje da će dodatno unaprediti efikasnost upravljanja i pružiti pomoć za izgradnju modernog sistema upravljanja ekološkom životnom sredinom, rekao je Ši Lei, profesor sa Univerziteta Renmin u Kini.

Kina promoviše izgradnju digitalne Kine na svestrani način. Korišćenje digitalne tehnologije za osnaživanje ekološkog upravljanja postaje ključni metod za vladu da poboljša svoj kapacitet upravljanja ekološkim okruženjem.

Kina takođe aktivno istražuje načine da razume vrednost ekoloških proizvoda. Novi modeli ekoloških industrija se brzo razvijaju, kao što su urbana moderna poljoprivreda, poljoprivreda za slobodno vreme, ekoturizam i butik domaćinstva. Obim zelenih industrija nastavlja da raste.

Snaga nauke i tehnologije prikazana u procesu ekološke restauracije donosi ekološke i ekonomske koristi kineskom narodu. To nije samo odraz razvojne ideje usredsređene na ljude u oblasti ekološkog upravljanja, već odražava i "kinesku mudrost" o harmoničnom suživotu između čoveka i prirode, rekao je Ši.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija