Web Analytics
Novi projekat Evropskog pokreta u Srbiji unapređuje interkulturalizam u srednjim školama - BetaRS

Novi projekat Evropskog pokreta u Srbiji unapređuje interkulturalizam u srednjim školama

Društvo | 14.06.2023 | access_time 16:05
Novi projekat Evropskog pokreta u Srbiji unapređuje interkulturalizam u srednjim školama
prt.scr youtube
Srbiji je neophodno unapređenje interkulturnog obrzovanja u srednjim školama, a ključni nosioci tog procesa su predstavnici obrazovnih i državnih institucija i organizacije civilnog društva, pokazao je projekat "Zajedno za razvoj interkulturnog obrazovanja" Evropskog pokreta u Srbiji.

Nenad Bušić, predstavnik Foruma mladih Evropskog pokreta, ističe da je interkulturno obrazovanje ključ uspostavljanja tolerancije u društvu.

"Ukoliko imamo interkulturno obrazovanje uključeno u naš obrazovni sistem doprineti i podstaći toleranciju", istakao je on.

Bušić konstatuje da mladi imaju dozu uzdržanosti kada je o pojmu interkulturalnosti reč jer nisu upućeni šta on podrazumeva, uz napomenu da se intekulturalnost prepoznaje kroz zakonske okvire i planove, ali ne i kroz primenu.


Aleksandra Djurić Bosnić, kulturološkinja, navodi da je projekat EPuSa pomogao u sagledavanju područja koje obuhvata interkulturna komunikacija i da to "nije samo etnička raznokiost već i svaka druga".

"Kada se tako shvati interkulturna kominikacija vrlo lako dolazimo do toga da praktično svaka različitost, koja je na bilo koji način neprepoznata i nevrednovana kao neko ili nešto što je dostojno komunikacije, jeste podložna razvoju konflikata različitih vrsta" , rekla je Đurić Bosnić.

Milorad Đurić, politikolog, konstatuje da se interkulturalnost "ne dešava samo između različitih nacija, ona je prisutna i na subkulturnom nivou unutar jednog društva", ukazujući na različite identitete unutar srpskog društva koji su vrlo udaljeni i među kojima ne postoji dovoljno razumevanja.

"Interkulturalnost u obrazovanju je na nivou strategije obrazovanja prepoznata, ona je uključena u strateški dokument do 2030 godine, a prostor za unapređenje čitavog problema, odnosno projekta interkulturalnosti u srednjim školama, jesu akcioni planovi u kojima postoji prostor za poboljšanje i dodatni napredak" navodi Đurić.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta Dragana Đurica u Srbiji je izjavila da ovaj program predstavlja kontinuirani rad EPUS-a u Srbiji.

"Kroz ovaj program sada imamo priliku da predlažemo na izmene javnih politika tako da one promovišu i unaprede interkulturalni sadržaj u formalnom obrazovanju u srednjim školama u Srbiji. Mi smo već osnovali sektorsku radnu grupu koja je sastavljena od nadležnih ministarstava, predstavnika civilnog društva, predstavnika srednjih škola, isto tako centra za unapređenje i razvoja obrazovanja u Srbiji.", rekla je Đurica.

Teme