Web Analytics
Kineski ministar spoljnih poslova uzrazio zabrinutost u telefonskom razgovoru sa Blinkenom - BetaRS

Kineski ministar spoljnih poslova uzrazio zabrinutost u telefonskom razgovoru sa Blinkenom

Svet | 14.06.2023 | access_time 16:15
Kineski ministar spoljnih poslova uzrazio zabrinutost u telefonskom razgovoru sa Blinkenom
State Department (Flickr.com/ Photo by: U.S. Department of State (IIP Bureau)
 Američki državni sekretar Entoni Blinken i kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang podelili su zabrinutost tokom današnjeg telefonskog razgovora uoči planirane posete američkog zvaničnika Kini sa ciljem da se poprave odnosi.


Dvojica diplomata su "razgovarala o važnosti održavanja komunikacije radi odgovornog upravljanja odnosima između SAD i Kine kako bi se izbegle pogrešne procene i sukobi", navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.

Dodali su da je Blinken "skrenuo pažnju na niz bilateralnih i globalnih pitanja i jasno stavio do znanja da će SAD nastaviti da koriste diplomatske angažmane kako bi pokrenule oblasti koje ih zabrinjavaju, kao i oblasti potencijalne saradnje.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je navelo u svom saopštenju da je Ćin pozvao SAD da poštuju „ključne brige Kine“, kao što je pitanje Tajvana, „da prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Kine i prestanu da nanose štetu kineskom suverenitetu, bezbednosti i razvojnim interesima“.

Blinken navodno planira put u Kinu ove nedelje, posle nekoliko nedelja u kojima su dve zemlje pravile diplomatske pomake jedna prema drugoj u pokušaju da smanje tenzije.

On je odustao od putovanja u Peking u februaru nakon što je navodni kineski špijunski balon preleteo teritoriju SAD.

SAD i Kina se sukobljavaju oko niza pitanja, uključujući bezbednost, trgovinu, ljudska prava i pretnju Pekinga da jednog dana preuzme Tajvan, koji smatra sastavnim delom svoje teritorije.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika