Web Analytics
Značaj Globalne bezbednosne inicijative u poboljšanju sistema globalnog upravljanja - BetaRS

Značaj Globalne bezbednosne inicijative u poboljšanju sistema globalnog upravljanja

Politika | Izvor: Beta | 15.06.2023 | access_time 08:55
Značaj Globalne bezbednosne inicijative u poboljšanju sistema globalnog upravljanja
Slobodan Popović sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu ocenio je da u nizu promena koje je Kina sprovela i na ravni unutrašnje i na ravni spoljne politike posebnu pažnju privlači Globalna bezbednosna inicijativa (GBI) koju je kineski predsednik, Si Đinping, kao predstavnik kineskog naroda, međunarodnoj zajednici ponudio u aprilu 2022,  na otvaranju Boao Foruma.

Pokretanjem ove Inicijative, Kina uspeva da iznedri i implementira nove normativne forme rešavanja globalnih izazova, prilikom čega nastupa iz drugačijeg sistema vrednosti ne odstupajući od pravila međunarodnog prava, naveo je Popović u autorskom tekstu za Kinesku medijsku grupu (CMG).

Autor piše da u rešavanju međunarodnih izazova, na zvaničnom nivou, Peking insistira na diplomatizaciji, nasuprot sekuratizaciji.

Po principu diplomatizacije, svi bezbednosni izazovi moraju biti deo diplomatije, odnosno da budu rešeni kroz stalno komuniciranje i pletenje odnosa među državama, a ne da budu predstavljeni kao podstrek pospešivanju trke u naoružanju, dodaje se.

Kina u tom smislu zauzima holistički pristup rešavanja globalnih izazova, prilikom čega se naglašava važnost negovanja različitosti i stvaranja harmonije, a ne jednoglasja kroz "one size fits all" pristupa.

Potom, Kina je kroz ovu Inicijativu detaljnije razvila svoj već poznati Novi koncept bezbednosti, ukazavši da države jedino udruženo i kroz zajedničku saradnju mogu obezbediti zajedničku, sveobuhvatnu, saradljivu i održivu bezbednost, ukazuje autor.

Brojne države prepoznaju da Kina postaje poboljšivač postojećeg međunarodnog poretka, graditelj svetskog mira i jedan od najvećih obezbeđivača globalnog razvoja što rezultira prevashodno u povećanju broja država koje žele da postanu aktivne članice ili plus učesnice BRIKS i Šangajske organizacije za saradnju.

Oba ova formata saradnje nastala su na inicijativu Kine i samim tim njihovo delovanje je bazirano na principima koje je Kina baštinila milenijumima, a pretočila u osnove svog spoljnopolitičkog delovanja i stvaranja mreže partnerskih odnosa.

Intenziviranje interesovanja ukazuje na prepoznavanje njihovog daleko većeg uticaja u sistemu globalnog upravljanja i stvaranja novih struktura odnosa u istom tom sistemu.

Dakle, GBI nije nastala kao ad hoc rešenje, jer je svet u promenama neviđenim u dosadašnjoj istoriji, već kao rezultat pažljivog promatranja i objektivnog analiziranja stvarnosti u skladu sa sopstvenim preimućstvima i ograničenjima, zaključuje Slobodan Popović sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu u autorskom tekstu za CMG.

Teme