Web Analytics
Dveri Vojvodina: Policija, inspekcija i tužilaštvo da reaguju u slučaju fabrike Real Knitting - BetaRS

Dveri Vojvodina: Policija, inspekcija i tužilaštvo da reaguju u slučaju fabrike Real Knitting

Društvo | 16.06.2023 | access_time 11:55
Dveri Vojvodina: Policija, inspekcija i tužilaštvo da reaguju u slučaju fabrike Real Knitting
FOTO: YouTube/PrintScreen

Pokrajinski odbor pokreta Dveri za Vojvodinu pitao je danas da li su tačne informacije o seksualnom maltretiranju i raznim vrstama ucena koje preživljavaju radnici, mahom mlađe žene, od rukovodećih ljudi u kompaniji Real Knitting.

"Bahato ponašanje stranih kompanija koje posluju u Srbiji nije više neka velika novost. Deo stranih kompanija se ne pridržava naših zakona, pre svih Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu. Dešavaju se nesreće, a strani poslodavci gledaju da zataškaju te nesreće. Čini se da se naša inspekcija rada veoma blagnaklono ophodi prema tim kompanijama", ocenile su Dveri u saopštenju.

Real Knitting je italijanska kompanija koja posluje u oblasti tekstilne industruje, u proizvodnji čarapa, i ima proizvodne pogone u Čelarevu i Gajdobri, u blizini Bačke Palanke u Vojvodini.

"Pitamo da li su tačne gomile optužbi od strane radnika za razne neprimerene radnje, ucene i neopravdane otkaze? Da li je tačno da je radnicima pri nesrećama na poslu zabranjeno da zovu hitnu pomoć? Ako je tačno, povređeni radnik posle ne može ni da se žali jer ne postoji zapisnik o povredi, nema izveštaja za policijske organe. Jednom rečju, užas", navele su Dveri.

Dodali su da je Vlada Srbije toj kompaniji dala subvencije od više od 20.000 evra po novozaposlenom radniku i ocenili da je to "još sramotnije za rukovodstvo ove fabrike, ali i za naše nadležne organe".

"Pravda mora biti dostižna, a svaki vinovnik, ucenjivač i seksualni prestupnik mora za to da odgovara po zakonima koji važe u Srbiji", poručile su Dveri.

Teme