Web Analytics
Kina sprovela eksperiment biološkog izlaganja zračenju van vozila na svemirskoj stanici - BetaRS

Kina sprovela eksperiment biološkog izlaganja zračenju van vozila na svemirskoj stanici

Tehnologija | 16.06.2023 | access_time 14:40
Kina sprovela eksperiment biološkog izlaganja zračenju van vozila na svemirskoj stanici
FOTO: Xinhua/Sun Fengxiao

Kina je prvi put izvela eksperiment biološkog izlaganja radijaciji izvan laboratorijskog modula Mengtian, što je prekretnica u radijacionoj biologiji i istraživanju svemirskih nauka, navodi se u izveštaju časopisa Nauka i tehnologija (Science and Technology Daily), prenosi Sinhua.

Opremu za eksperimente su zajednički razvili Nacionalni centar za svemirske nauke pri Kineskoj akademiji nauka i Pomorski univerzitet u Dalianu.

Uglavnom se koristi za proučavanje uticaja kosmičkog zračenja i mikrogravitacije na modele organizama, kao i za proučavanje oštećenja i zaštite od svemirskog zračenja, porekla i evolucije života i razvoja mutagenih resursa svemirskog zračenja, navodi se u izveštaju.

Oprema uključuje 13 kutija za uzorke napunjenih biomaterijalima, koji se mogu koristiti za eksperimente u orbiti na biološkim uzorcima kao što su seme biljaka, mikroorganizmi i male životinje, a svaka pojedinačna kutija za uzorke može da kontroliše svoju unutrašnju temperaturu, čime se zadovoljavaju potrebe preživljavanja različitih modela organizama.

Istraživanje medicinskih problema koje koristi opremu za eksperimente sa biološkom izloženošću svemirskom zračenju je od velikog značaja za podršku kineskom svemirskom programu sa posadom, uključujući dugoročne misije posada u orbiti i sletanja na Mesec sa posadom, navodi se u izveštaju.

Svi inženjerski parametri opreme bili su normalni nakon lansiranja, a njene temperature i drugi uslovi ispunjavali su naučne zahteve. Izvodiće eksperimente pet godina i pružaće usluge za nekoliko naučnih eksperimentalnih projekata.

Teme