Web Analytics
Blinken stigao u Kinu u nadi smirivanja napetosti - BetaRS

Blinken stigao u Kinu u nadi smirivanja napetosti

Svet | Izvor: Beta-AFP | 18.06.2023 | access_time 10:40
Blinken stigao u Kinu u nadi smirivanja napetosti
Šef američke diplomatije Entoni Blinken (Anthony) stigao je jutros u Peking u posetu na najvišem nivou od 2018. godine, u pokušaju da ublaži bilateralne tenzije.

Blinken će provesti dva dana u Pekingu u okviru posete prvobitno planirane za februar, koja je iznenada otkazana nakon što je kineski balon preleteo američku teritoriju, a Vašington je optužio Peking da je to "špijunski" avion.

Iako niko ne očekuje veliki napredak s obzirom da postoji mnogo nesuglasica, ostaje ideja da se pokrene diplomatsko odmrzavanje i održi dijalog kako bi se "odgovorno upravljalo kinesko-američkim odnosima", saopštio je Stejt department.

Blinken je pred put rekao da želi da bude umereni optimista.

Dvodnevno putovanje trebalo bi da "otvori direktne linije komunikacije kako bi naše dve zemlje mogle odgovorno da upravljaju našim odnosima, uključujući rešavanje određenih izazova i izbegavanje pogrešnih procena", rekao je Blinken.

Prema njegovim rečima, intenzivna bilateralna konkurencija zahteva kontinuiranu diplomatiju kako bi se osiguralo da se ne pretvori u sukob, jer "svet očekuje da SAD i Kina sarađuju".

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je uoči dolaska Blinkena da Vašington treba da "poštuje suštinske brige Kine" i da sarađuje sa Pekingom.

"SAD moraju da napuste iluziju da se bave Kinom 'sa pozicije snage'. Kina i SAD treba da razvijaju odnose zasnovane na međusobnom poštovanju i jednakosti, poštujući njihove razlike", dodala je kineska diplomatija.

Blinkenov dolazak u Peking prva je poseta američkog državnog sekretara Kini od oktobra 2018. godine. Tada je bio njegov prethodnik Majk Pompo (Mike), koji je bio idejni tvorac strategije konfrontacije sa Pekingom poslednjih godina predsedništva Donalda Trampa (Trump).

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika