Web Analytics
Francuski vinari donose ukuse Bordoa na severozapad Kine - BetaRS

Francuski vinari donose ukuse Bordoa na severozapad Kine

Ekonomija | 20.06.2023 | access_time 12:30
Francuski vinari donose ukuse Bordoa na severozapad Kine
FOTO: Xinhua/Wang Peng

Smeštena u blizini veličanstvene Žute reke, vinarija dočekuje posetioce zadivljujućim ambijentom koji podseća na neki šarmantan zamak Bordoa.

U velikoj sali, trpezarijski stolovi su prepuni crnog vina, čaša za vino i ukusnih specijaliteta kao što su aromatični sir i peciva, vodeći posetioce na impresivno putovanje u srce francuskog vinarstva.

Nikola Bilo-Grima (Nicolas Billot-Grima), pedesetsedmogodišnjak iz Bordoa sedeo je za stolom i predstavljao posetiocima novu kolekciju crnog vina, prikladno nazvanu "Porodica".

On sa strašću opisuje logo vinarije, koji prikazuje Žutu reku i planine Helan, čuvene pejzaže u autonomnoj oblasti Ningsija Hui u severozapadnoj Kini. "Vinariju smo nazvali 'Mesec i kamen', nadajući se da će naša vina jednog dana stići do Meseca sa kineskim astronautima", uz osmeh je objasnio Bilo-Grima.

Šesta generacija naslednika vinarije iz Bordoa proveo je proteklih šest godina praveći autentičnu vinariju u francuskom stilu na kineskoj visoravni Les.

Obilna sunčeva svetlost i sušna klima regiona stvaraju optimalno okruženje za plantažu grožđa, uz minimalan rizik od štetočina i bolesti. Raznovrsno i plodno zemljište dodatno povećava pogodnost za uzgoj različitih sorti grožđa, rekao je francuski vinar za Sinhua.

Geografski uslovi Ningsije su se pokazali kao idealni za gajenje vinove loze, stekavši priznanje Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino kao vrhunski region za gajenje vinove loze.

Grad Ćingtongsia u severnoj Ningsiji, gde se nalazi vinarija, takođe se može pohvaliti bogatim istorijskim nasleđem, uključujući kulturu navodnjavanja staru 2.000 godina i klisuru Žute reke koja oduzima dah. Čitav region, uključujući i grad, nedavno je pokrenuo ambiciozne inicijative da se transformiše u istaknuti centar za proizvodnju vina, sa ciljem stimulisanja ekonomskog rasta i revitalizacije ruralnih područja.

Vinarija Mesec i kamen je postala simbol kulturne razmene između Francuske i Kine kroz svoju posvećenost uzgoju grožđa i proizvodnji vina.

Sve veći broj francuskih vinara i degustatora vina uspostavio je bazu u Ningsiji, željni stvaranja vina koja će osvojiti globalno tržište.

Njihovi napori su već prikupili brojna priznanja na međunarodnim takmičenjima vina, učvršćujući poziciju Ningsije kao obećavajućeg centra za proizvodnju vina.

Ninsija je privukla pažnju kineskih privatnih investitora koji žele da prikažu kinesko-francuske vinske proizvode svetu. Sa svojom slikovitom lepotom, povoljnim uslovima za vinograde i posvećenim vinarima, Ningsija je spremna da se uspostavi kao istaknuti igrač na globalnom tržištu vina.

Aladin Larusi (Laaroussi) , francuski degustator vina i menadžer vinarije, pun je poverenja u potencijal regiona.

"Probajte naše najnovije roze vino, koje je tako lepo i jedinstvenog ukusa. Istražujemo nove horizonte u uzgoju grožđa i vinarstvu. Naš tim je pronašao novu obećavajuću zemlju u Ningsiji. Mislim da će u narednih pet godina vinska industrija ovde doživeti veliki razvoj", rekao je on.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT