Web Analytics
Narodna stranka: U centru Čačka uskadišten opasan otpad, nadležni ne reaguju - BetaRS

Narodna stranka: U centru Čačka uskadišten opasan otpad, nadležni ne reaguju

Politika | 21.06.2023 | access_time 14:50
Narodna stranka: U centru Čačka uskadišten opasan otpad, nadležni ne reaguju

Potpredsednica Gradskog odbora Narodne stranke u Čačku Violeta Marković rekla je danas da se u prostoru nekadašnje Fabrike reznog alata (FRA), nalazi "ogromna količina" opasnog otpada i da je to prijavila gradskim i republičkim vlastima, ali da niko nije reagovao.

Marković je na konferenciji za novinare kazala da se ništa nije promenilo iako je ta stranka pre 48 sati obavestila nadležne institucije o tom otpadu.

"Do sada se ništa nije promenilo, makar u obezbeđivanju tog prostora gde se otpad nalazi ili bar u obeležavanju da je u pitanju opasan otpad", rekla je ona, te dodala da je "nažalost ta situacija uopšte ne iznenađuje".

Marković je navela da su građani obavestili Naradonu stranke da se u krugu FRA u kojoj je proizodnja prekinuta 2021, nalazi opasan otpad, posle čega je ona obavestila, kako je precizirala, gradsku vlast, inspekcije, Ministarstvo za zaštitu životne sredine i rukovodstvo Moravičkog okruga.

Bivši predsednik Industrijskog sindikata FRA, koja je pre nekoliko dana prodata na aukciji, Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da se u krugu fabrike nalaze burad sa oko 20 tona opasnih soli, u čijem sastavu je, kako je kazao, barijum – hlorid i cijanid, a da je još više njih smešteno u blizini fabrike.

Prema njegovim, kako je rekao nezvaničim informacijama, u pitanju je ukupno oko 100 tona opasnih materija koji se u FRA koristio za kaljenje alata.

"Taj opasan materijal je nekada bio uskladišten u selu Prelići kod Čačka, ali su se meštani pobunili i prijavili inspekciji koja je naložila da se taj materijal uništi, ali on je pre četiri godine dislociran u krug fabrike u centru Čačka", rekao je Đelić.

Dodao je da postoji način kako se takav opasan materijal uništava i da, kako je naveo, ne može da stoji u magacinu ili nekom drugom prostoru jer je opasan po zdravlje ljudi i životnu okolinu.

Teme