Web Analytics
Odalović: Nema novih informacija o nestalima s Kosova, proces zaustavljen zbog Kurtija - BetaRS

Odalović: Nema novih informacija o nestalima s Kosova, proces zaustavljen zbog Kurtija

Politika | 23.06.2023 | access_time 14:15
Odalović: Nema novih informacija o nestalima s Kosova, proces zaustavljen zbog Kurtija
FOTO: AMIR HAMZAGIC

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljko Odalović naveo je danas, povodom 25 godina od otmica srpskih medicinskih radnika na Kosovu, da nema novih informacija o nestalima i da je proces zaustavljen u Briselu "zahvaljujući" kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju.

"Ovakvi zločini dešavali su se pod okriljem međunarodne zajednice. Danas se 1.621 osoba vodi kao nestala na prostoru Kosova i Metohije. Ovo što se sada događa na Kosovu i Metohiji liči mi na pokušaj trećeg pogroma Srba, nakon onog 1999. i 2004. godine", ocenio je Odalović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica sa Kosova i Metohije Verica Tomanović ocenila je da su stvarni podaci o nestancima medicinskih radnika nepoznati ili skriveni.

"Rezolucija 1244 potpisana je pre 24 godine, a sve odredbe u njoj danas deluju kontradiktorno. Za zločine nad Srbima na Kosovu i Metohiji niko nije odgovarao, a njih 250.000 je prognano iz svojih domaćinstava", rekla je Tomanović.

Ivana Kostić iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) navela je dva dokumenta koja olakšavaju rešavanje sudbina nestalih s Kosova , a to su Strategija o nestalima iz 2018. godine i Sporazum o razumevanju između MKCK i Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

"MKCK se redovno sastaje sa predstavnicima Beograda i Prištine kako bismo sa njima razgovarali i podsećali ih na njihovu obavezu da porodicama nestalih pruže odgovore o sudbinama njihovih bližnjih. MKCK se takođe sastaje sa predstavnicima međunarodne zajednice u Beogradu, Prištini i Briselu kako bi osigurao da pitanje nestalih ostane visoko na listi njihovih prioriteta", navela je Kostić.

Teme