Web Analytics
EU nedelja mogućnosti: Korisnicima IPARD programa na raspolaganju još 288 miliona evra - BetaRS

EU nedelja mogućnosti: Korisnicima IPARD programa na raspolaganju još 288 miliona evra

Ekonomija | Izvor: Beta | 24.06.2023 | access_time 20:50
EU nedelja mogućnosti: Korisnicima IPARD programa na raspolaganju još 288 miliona evra
Gotovo 1.500 poljoprivrednika iz Srbije do sada je iskoristilo IPARD sredstva EU, a u okviru novog ciklusa tog programa korisnicima će biti na raspolaganju još 288 miliona evra bespovratnih sredstava Unije, i još 90 miliona evra doprinosa Srbije, rečeno je danas u Novom Sadu.

Četvrtog dana manifestacije "EU nedelja mogućnosti", koji je bio posvećen poljoprivredi, zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva istakla je značaj tog programa, navodeći da je korišćenje IPARD fondova Unije u Srbiji "promenilo situaciju" za poljoprivredni sektor u zemlji, objavljeno je na sajtu EU u Srbiji.

"Ovi bespovratni fondovi obnovili su ruralna područja, povećali produktivnost, poboljšali pristup tržištu i promovisali održive prakse. Ulaganjem u poljoprivredu, ruralnu infrastrukturu i preradu hrane, IPARD sredstva su osnažila lokalne zajednice, stvorila mogućnosti za zapošljavanje i poboljšala uslove života", kazala je Halačeva.

Na Novosadskom sajmu, gde su građani danas mogli da se informišu o dostupnim fondovima i da iskoriste prilike za realizaciju svojih ideja i projekata, Halačeva je navela da su srpski poljoprivrednici korišćenjem IPARD sredstava dobili pristup savremenim tehnologijama, visokokvalitetnoj opremi i naprednim poljoprivrednim praksama.

"Ove investicije nisu samo povećale produktivnost, već su i osigurale sigurnost i kvalitet poljoprivrednih proizvoda. Štaviše, IPARD fondovi su podstakli ekološki prihvatljive prakse, promovišući održivu poljoprivredu i očuvanje prirodnih resursa Srbije za buduće generacije", dodala je.

Halačeva je rekla i da je skup u okviru "EU nedelje mogućnosti" dobra prilika za osvrt na izazove, koji su se javili prilikom implementacije IPARD-a, naročito na ograničen administrativni kapacitet i nedovoljnu svest o mogućnostima među potencijalnim korisnicima.

"Kao rezultat toga, u poslednje dve godine nije iskorišćeno 16,5 miliona evra, uz rizik da se još više sredstava vrati u budžet EU do kraja godine. To bi bila velika šteta, imajući u vidu da su potrebe sektora zapravo velike. Danas je prilika da razgovaramo kako da bolje radimo zajedno na prevazilaženju izazova u sektoru", navela je.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Milica Đurđević ukazala je da je uvedena mogućnost avansnog plaćanja koja proces dolaska do IPARD sredstava čini efikasnijim.

"Kada su u pitanju ostvareni rezultati, raspisano je ukupno 13 javnih poziva, a isplaćeno 65 miliona evra investicija, pri čemu je 48,8 miliona učešće EU. Mogu da potvrdim da će Ministarstvo poljoprivrede uložiti velike napore da sredstva IPARD stignu do krajnjih korisnika, kojima su i namenjena", rekla je Đurđević.

Član Gradskog veća Novog Sada za privredu Milorad Radojević kazao je da je saradnja tog grada i Evropske unije do sada bila plodonosna i istakao značajan napredak infrastrukture.

"Ova saradnja omogućila nam je da unapredimo transportnu mrežu. To omogućava bolju povezanost sa drugim evropskim gradovima, a utiče na razvoj privrede i turizma", naveo je Radojević.

Manifestaciju "EU nedelja mogućnosti", koja se održava od 21. do 26. juna u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, partnerski organizuju Delegacija EU u Srbiji i Vlada Srbije, uz podršku više od 50 institucija i partnera.

Sesije i debate na "EU nedelji mogućnosti" obuhvataju različite oblasti, ekonomiju, biznis, obrazovanje, mlade, sport, kulturu, medije, civilno društvo, lokalni razvoj, zelenu tranziciju, poljoprivredu.

Teme