Web Analytics
Završena blokada Mosta slobode na protestu protiv nasilja u Novom Sadu - BetaRS

Završena blokada Mosta slobode na protestu protiv nasilja u Novom Sadu

Vojvodina | 24.06.2023 | access_time 22:05
Završena blokada Mosta slobode na protestu protiv nasilja u Novom Sadu
Protest "Srbija protiv nasilja" u Novom Sadu okončan je večeras nakon blokade Mosta slobode, na kome je zatim okačen transparent s porukom "Ispunite zahteve, zaustavite nasilje".

Tokom blokade, okupljenim građanima obratilo više učesnica koje su ukazale na nasilje u različitim oblastima.

Predsednica Društva arhitekata Novog Sada Ana Ferik Ivanovič upozorila je na nasilje koje Novi Sad trpi u oblasti urbanizma, posebno ističući "neviđenu i nasilničku" seču autohtonih i višedecenijskih stabala na Šodrošu.

"Ko je odlučio, i zbog čega, da želje građana nisu osnovane i ne trebaju biti ni razmatrane? Ko je i zbog čega odlučio da Novi Sad izgubi sedam parkova, da se samo izbrišu iz planske dokumentacije", pitala je Ivanovič.

Protiv nasilja govorile su i jedna od osnivačica Šodroš survajver kampa Aleksandra Stankić, kao i Dijana Milosavljević iz Odžaka, koja je svedočila protiv osumnjičenog pedofila koji je bio zaposlen u tamošnjem vrtiću.

Stankić je poručila da Srbija nije država, već "privatna prćija Aleksandra Vučića" u kojoj se zakoni sprovode samo po jednom kriterijumu - da li ste nečiji ili ste ničiji.

"Nama koji smo ničiji slede prekršajne i krivične prijave, nas mogu da tuku, nama mogu da kleče na vratu, mogu da nam ubiju dete na pešačkom prelazu, majku na naplatnoj rampi", rekla je Stankić.

Milosavljević je istakla da je povređeno ono što je najvažnije i najvrednije - deca.

"Dozvolili smo da nam nasilje uđe u škole i vrtiće i zato smo ovde, zato što želimo da nasilje stane odmah i svuda", rekla je Milosavljević.

Teme