Web Analytics
Holivudski producent Milhan svedoči na suđenju Netanjahuu za korupciju - BetaRS

Holivudski producent Milhan svedoči na suđenju Netanjahuu za korupciju

Svet | 25.06.2023 | access_time 14:05
Holivudski producent Milhan svedoči na suđenju Netanjahuu za korupciju

Holivudski producent Arnon Milhan započeo je danas svedočenje u suđenju za korupciju premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu.

Očekuje se da on odgovori na pitanja o navodnoj "liniji snabdevanja" šampanjcem i cigarama izraelskog lidera u njegove supruge u zamenu za podršku Milhanovim ličnim i poslovnim potrebama.

Milhan svedoči iz Brajtona u Engleskoj, gde trenutno živi i ključni je svedok jer je njegovo svedočenje od suštinskog značaja za tužioce koji pokušavaju da dokažu da je Netanjahu počinio prevaru i zloupotrebu poverenja u jednom od slučajeva korupcije.

Tužioci se nadaju da će Milhanovo svedočenje ove i naredne nedelje pokazati šta je on poklanjao bračnom paru Netanjahu u zamenu za ostvarenje svojih interesa.

Odbrana će pokušati da dokaže da su pokloni bili prijateljski gest i da Netanjahu nije radio u korist Milhana.

Tužioci i advokati odbrane ispituju Milhana u hotelskoj sali za konferencije, a novinarima nije dozvoljen pristup.

Netanjahuova supruga Sara, koja je u privatnoj poseti Velikoj Britaniji, će međutim biti prisutna.

Očekuje se da će Milhan svedočiti šest sati dnevno,a svedočenje se emituje u jerusalimskoj sudnici za sudije i advokate, koji takođe mogu da postavljaju pitanja i za novinare i druge prisutne.

Milhan nije optužen u tom slučaju.

U optužnici stoji da je Milhan, producent filma "Zgodna žena" i "Dvanaest godina ropstva", davao Netanjahuu i njegovoj supruzi boksove cigara i šampanjca tokom nekoliko godina uz nakit u vrednosti od 200.000 dolara.

Netanjahu je optužen da je koristio svoj uticaj, između ostalog diplomatske kontakte sa bivšim državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem da pomogne Milhanu u produženju američke vize.

Tužioci takođe optužuju Netanjahua da je vršio pritisak da se usvoji zakon koji bi oslobodio Milhana milionskog poreza.

Milhan svedoči u jednom od tri slučaja protiv Netanjahua.

U ostala dva premijer Izraela je optužen za mito, zloupotrebu položaja i prevaru jer je u zamenu za povoljno izveštavanje o sebi u medijima nastojao da medijskim mogulima obezbedi smanjenje uticija konkurentskog lista i povoljne propise za obezbeđenje višemilionskog profita.

Netanjahu poriče da je bilo šta loše učinio i tvrdi da je žrtva "lova na veštice".

Očekivalo se da će on prisustovovati delu Milhanovog svedočenja i kada je danas ušao u sudnicu u Jerusalimu Milhan ga je pozdravio, rekavši (Šalom Bibi), osloviviši ga po nadimku.

Optužbe protiv Netanjahua dovele su u pitanje njegovu sposobnost da vlada dok mu se sudi i našle se u centru političke krize zbog koje su Izraelci pet puta za manje od četiri godine glasali na parlamentarnim izborima.

Protivnici Netanjahua optužuju da se zalaže za usvajanje spornog plana reforme pravosuđa kako bi izbegao suđenje, što on takođe poriče.

Suđenje je počelo 2020. godine, a Netanjahu još nije svedočio.

Tužioci su ispitali više od 40 svedoka, uključujući Netanjahuove bivše bliske saradnike koji su se okrenuli protiv njega.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika