Web Analytics
Planeta je 2022. godine izgubila 4,1 miliona hektara tropske šume - BetaRS

Planeta je 2022. godine izgubila 4,1 miliona hektara tropske šume

Zelena Srbija | Izvor: Beta-AFP | 27.06.2023 | access_time 11:25
Planeta je 2022. godine izgubila 4,1 miliona hektara tropske šume
Planeta Zemlja je 2022. godine izgubila 4,1 miliona hektara tropske netaknute šume, što je površina Holandije ili Švajcarske, objavio je danas Svetski institut za resurse (World Resources Institute- WRI).

Prema analizi satelitskih podataka koje prikuplja platforma Global Forest Watch (GWF) ovog instituta sa sedištem u Vašingtonu, svakih pet sekundi bila su oborena ili spaljena stabla na području površine fudbalskog terena.

To je u odnosu na 2021. godinu 10 odsto više izgubljene vegetacije koja je ključna za biodiverzitet i skladištenje ugljenika.

Najpogođenija zemlja je Brazil, sa 43 odsto od ukupne uništene površine, a slede Kongo (13 odsto) i Bolivija (devet odsto).

"Gubimo jedno od naših najefikasnijih oruđa za borbu protiv klimatskih promena, za zaštitu biodiverziteta i podršku zdravlju i egzistenciji miliona ljudi", rekla je direktorka GWF Mikaela Vajs.

Tropske šume uništene u 2022. godini oslobodile su 2,7 milijardi tona ugljen-dioksida, što je ekvivalent godišnjim emisijama najnaseljenije zemlje na svetu Indije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija