Web Analytics
Aktivisti za klimu napali sedište francuske firme u Londonu - BetaRS

Aktivisti za klimu napali sedište francuske firme u Londonu

Klimatske promene | Izvor: Beta | 27.06.2023 | access_time 15:45
Aktivisti za klimu napali sedište francuske firme u Londonu
Ekološki aktivisti grupe "Samo zaustavite naftu" (Just Stop Oil) ofarbali su danas crnom i narandžastom farbom sedište francuske firme TotalEnergies u Londonu da bi osudili njen veliki naftni projekat u Ugandi.

Grupa "Just Stop Oil" objasnila je u saopštenju da su delovali u znak otpora učestvovanju te firme u kršenju ljudskih prava u okviru izgradnje istočnoafričkog naftovoda EACO (East Africa Crude Pipeline).

Organizacija je tražila prekid tog ogromnog projekta, najdužeg naftovoda na svetu koji se proteže 1.500 kilometara do tanzanijske obale i prelazi više zaštićenih prirodnih zona.

Taj megaprojekat postao je simbol kntroverznog izbora firme TotalEnergies da nastavlja investicije u fosilna goriva uprkos klimatskoj krizi. Projekat je takođe postao medijski simbol borbe protiv nafte.

Grupa "Just Stop Oil" navodi da će porojekat osloboditi 379 miliona gasova sa efektom staklene bašte, što je 25 puta veće od zajedničke godišnje emisije Ugande i Tanzanije, dve zemlje kroz koje prolazi naftovod.

Jutros su aktivisti grupe Just Stop Oil ušle u sedištre TotalEnergies u Londonu, i sprejem isprskali ulazni lobi crnom bojom. Istovremeno su drugi aktivissti bacali narandžastu boju na spoljne zidove zgrade.

Svi aktivisti seli su ispred sedišta firme dok nije došla policija koja je privela 27 aktivista zbog "sumnje za nanošene krivične štete i upad u prostorije".

Dvadeset šest ugandanskih i pet francuskih i ugandanskih udruženja danas su pokrenule novi sudski postupak u Francuskoj da traže odštetu od Total Energies za štetu koju je prema njima izazvao taj projekat.

Po njima pogođene su desetine hiljada ljudi u Ugandi i Tanzaniji zbog potpune ili delimične eksproprijacije vezane za projekat.

TotalEnergies je naveo da u potpunosti poštuju pravo na demonstracije i slobodu govora li su osudili svaki oblik nasilja, kako verbalnog tako i fizičkog ili materijalnog.

Kompanija je navela da podržava transparentan i konstruktivan dijalog sa svim uključenim stranama.

Aktivistička grupa "Just Stop Oil" koja traži zustavljanje svakog novog naftnog ili gasnog projekta u Velikoj Britaniji poznata je po ovakvim remetilačkim akcijama.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene