Web Analytics
Američka ambasada u BiH: Ako je ičije delovanje antisrpsko, onda je to delovanje Milorada Dodika - BetaRS

Američka ambasada u BiH: Ako je ičije delovanje antisrpsko, onda je to delovanje Milorada Dodika

Region | 27.06.2023 | access_time 21:40
Američka ambasada u BiH: Ako je ičije delovanje antisrpsko, onda je to delovanje Milorada Dodika
prt.scr youtube

Američka ambasada u BiH saopštila je da je Narodna skupština Republike Srpske usvajanjem Zakona o neprimenjivanju odluka Ustavnog suda BiH danas izvršila bezobziran napad na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, koji je njegov sastavni deo.

"Nikakva politička retorika ili dezinformacija ne mogu promeniti osnovnu činjenicu da član tri Dejtonskog ustava jasno kaže da se Republika Srpska mora u potpunosti pridržavati odluka institucija Bosne i Hercegovine, što uključuje konačne i obvezujuće odluke Ustavni sud BiH", naglašeno je u saopštenju.

Dodali su da Republika Srpska "ne može jednostrano poništiti ovu obavezu niti može pravno ignorisati odluke Ustavnog suda BiH".

Iz američke ambasade su naveli da su Srbi sastavni deo multietničke BiH i da imaju ulogu u oblikovanju institucija i budućnosti zemlje, što je definisano i Dejtonskim sporazumom.

"Ako (predsednik RS Milorad) Dodik spreči Narodnu skupštinu RS da imenuje dvoje sudija u Ustavni sud BiH, onda će Sud donositi odluke bez dvojice sudija izabranih iz RS", naveli su u saopštenju.

Dodali su da će takvi Dodikovi postupci "lišiti stanovnike Republike Srpske glasa unutar državne institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom", ističući da je to "glupo i neodgovorno, ali je u skladu s drugim Dodikovim nastojanjima da stanovnike RS liši njihovih osnovnih sloboda štampe, govora i okupljanja".

"Dodik će bez sumnje ponoviti svoje banalne i lažne tvrdnje da su Ustavni sud BiH i njegove odluke nelegitimni, antisrpski ili protiv Republike Srpske, jer u sudu nema dvojice sudija iz RS. Ovo je očigledno licemerno, s obzirom na njegovo odbijanje da dopusti da se nominuju nove sudije iz RS u Ustavni sud BiH", naglašava se u saopštenju.

Iz ambasade SAD u BiH su ocenili da, ako je ičije delovanje antisrpsko i protiv RS, onda je to delovanje Milorada Dodika, dodavši da krivicu za omogućavanje neustavnih i antidejtonskih napada Dodika na Ustavni sud BiH snosi i rukovodstvo Narodne skupštine RS.

"Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i nastaviće smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornima za svoje postupke", zaključuje se u saopštenju.

Teme