Web Analytics
Porukama za mir, bezbednost i slogu u porodici danas se na Kosovu slavi Kurban bajram - BetaRS

Porukama za mir, bezbednost i slogu u porodici danas se na Kosovu slavi Kurban bajram

Kosovo | Izvor: Beta | 28.06.2023 | access_time 09:30
Porukama za mir, bezbednost i slogu u porodici danas se na Kosovu slavi Kurban bajram
Muslimanski vernici na Kosovu danas slave Kurban bajram, a centralna manifestacija za taj praznik održana je u Velikoj sultan Fatih džamiji u Prištini, odakle je upućen poziv na mir, bezbednost i slogu u porodici i Kosovu uopšte.

U poruci povodom Kurban bajrama, kosovski muftija Naim Ternava je ukazao na problem bezbednosti na Kosovu, zbog tenzija u opštinama na severu, i apelovao na Vladu Kosova i međunarodnu zajednicu da se još više angažuju na smirivanje situacije kroz dijalog.

"Bezbednosna situacija u našoj zemlji nije stabilna koliko bi trebalo da bude. Već nekoliko meseci imamo napetu situaciju na severu. Vlada i međunarodne institucije treba da doprinesu još više, u svim svojim mogućnostima, smirivanju situacije i smanjenju tenzija. Svi problemi se moraju rešavati dijalogom, daleko od upotrebe nasilja", kazao je Ternava.

Kosovski muftija je naveo da Kosovo "ima svoje granice, ima svoj suverenitet i svuda se mora poštovati ustav", dodajući da se mole da na Kosovu vladaju mir, bezbednost, tolerancija, poštovanje i spokoj.

Govoreći o značaju mira u islamu, Ternava je istakao da su sve vrste nasilja protivne principima islamske veroispovesti, dok je najopasnije ono unutar porodice.

I ovoga puta je kao veliki problem istakao odlazak mladih sa Kosova, i rekao da je drugi problem asimilacija Albanaca.

Još jedno hitno pitanje kojim se Vlada Kosova mora pozabaviti, rekao je Ternava, trebalo bi da bude stvaranje uslova da mladi ne napuštaju zemlju.

Od 9 časova u prostorijama Islamske zajednice Kosova muftija i starešinstvo IZK priređuju prijem za najviše zvaničnike Kosova, predstavnike partija i javne i kulturne ličnosti.

Kurban bajram su muslimanskim vernicima čestitali i predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i drugi predstavnici institucija i stranaka Kosova.

Teme