Web Analytics
Opštitina Čajetina sutra dodeljuje priznanja 'Vitez Srbije' - BetaRS

Opštitina Čajetina sutra dodeljuje priznanja 'Vitez Srbije'

Društvo | 28.06.2023 | access_time 16:10
Opštitina Čajetina sutra dodeljuje priznanja 'Vitez Srbije'
prt.scr youtube
Opština Čajetina će sutra, u okviru manifestacije Vidovdanske kulturne svečanosti, dodeliti priznanja "Vitez Srbije" u Kulturnom centru "Zlatibor".

Žiri Vidovdanskih kulturnih svečanosti, koje se održavaju četrnaesti put, pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina i uz podršku Turističke organizacije Zlatibor, jednoglasno je odlučio da dodeli osam plaketa iz različitih oblasti.

Plaketa "Vitez srpske književnosti" pripala je Gordani Maletić, koja je priredila deset antologija srpske proze za decu i jednu poezije.

"Vitez srpske glume" je, po odluci žirija, Nenad Jezdić, dramski umetnik, kako je istaknuto, snažnog i jedinstvenog glumačkog izraza.

Virtuoz na harmonici Ljubiša Pavković, koji je objavio antologijsku zbirku odabranih narodnih pesama pod nazivom "Narodne pesme Balkana", je "Vitez srpske muzike".

U saopštenju se navodi da je Valentina Delić, autorka serijala emisija "Nekada davno - Srpske narodne bajke", izabrana za "Viteza srpske kulture/očuvanje tradicije".

"Vitez srpskog slikarstva" je Slavko Krunić, višestruko nagrađivani umetnik, čije ilustracije krase brojne knjige i časopise, dok je "Vitez srpskog sporta" paraatletičar Nebojša Đurić koji je oborio svetski rekord u bacanju diska na Svetskom kupu u paraatletici u Italiji i osvojio zlatnu medalju.

"Vitez srpske medicine" je niška Klinika za kardiohirurgiju, čije osoblje je, nakon gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda u kojima je radilo bez finansijske naknade, eliminisalo liste čekanja.

"Vitez srpske privrede" je Ljubiša Krstajić, zbog investicija u razvoj hotelijerstva na Zlatiboru.

Istaknuto je da su nagrađeni priznanja dobili kao najistaknutiji pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući dostignućima godinama unazad daju viteške doprinose oblastima kojima se bave.

U programu će učestvovati dramska umetnica Vaja Dujović i vokalna etno grupa "Istočnik", a po završetku svečane dodele priznanja biće izvedena monodrama "Knjiga o Milutinu" Danka Popovića, u tumačenju Nebojše Jezdića.

Programom Vidovdanskih kulturnih svečanosti će početi Zlatiborsko kulturno leto u okviru kojeg će se održati brojne predstave, koncerti i manifestacije.

Teme