Web Analytics
U Francuskoj 150 privedenih u neredima posle ubistva 17-godišnjaka koga je usmrtio policajac - BetaRS

U Francuskoj 150 privedenih u neredima posle ubistva 17-godišnjaka koga je usmrtio policajac

Svet | 29.06.2023 | access_time 08:55
U Francuskoj 150 privedenih u neredima posle ubistva 17-godišnjaka koga je usmrtio policajac
FOTO: Christophe Ena/AP

Ukupno 150 ljudi privedeno je noćas u Francuskoj posle nereda koji su počeli zbog ubistva 17-godišnjeg vozača koga je usmrtio policajac, rekao je ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

Drugu noć zaredom nastavljeno je nasilje u Francuskoj, posebno u pariskoj regiji gde je policajac u utorak ubio 17-godišnjeg vozača automobila tvrdeći da je pucao pošto je mladić odbio da se povinuje službenom licu.

Darmanen osudio je danas "nepodnošljivo nasilje protiv simbola države".

"Zgrade opština, škole i policijske stanice" su "zapaljene ili napadnute", napisao je ministar na svom Tviter nalogu. "Sramota za one koji nisu pozvali na mir", dodao je on.

Francuski predsednik Emanuel Makron za danas je sazvao sastanak kriznog štaba u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Ovakva dela su ne mogu opravdati", rekao je Makron na početku sastanka, čiji cilj je da se osiguraju žarišta i planira za naredne dane da bi mogao da se "ponovo uspostavi potpuni mir".

Makron je takođe rekao da je vreme za "sećanje i poštovanje".

Majka ubijenog mladića zvanog Nahel, čije prezime nije objavljeno, pozvala je na tihi marš danas u njegovu čast, na trgu gde je ubijen. Na trgu u Nanteru gde je pucano na mladića položeni su buketi narandžastih i žutih ruža.

Tenzije su rasle od smrti mladića u utorak i dostigle vhunac noćas, šireći se oko glavnog grada ali takođe u drugim velikim francuskim gradovima kao što su Lion na jugoistoku i Tuluz na jugozapadu.

U prvoj noći nereda posle ubistva privedena je 31 osoba. Povećano je prisustvo policije, situacija je bila sinoć mirna a počela je da se pogoršava posle 23.00 sata, u predgrađu Pariza Nanteru gde je već bilo okršaja između demonstranata i policije prethodne noći.

Više od deset automobila i brojne kante za smeće zapaljene su i postavljene su barikade na putu, javili su novinari. Protesti su nastavljeni tokom noći a policija je suzavcem odgovarala na bacanje kamenica.

Slični neredi izbili su na više mesta oko Pariza, a grupe izgredinika palile su, kako se vidi na video snimcima, prazan autobus a pričinile su i štete na tramvajima.

Videla se vatra iz tri sprata neke zgrade i javljeno je da je zapaljeno električno postrojenje. Požari su oštetili gradsku kuću u predgrađu Il-Sen-Deni nedaleko od francuskog nacionalnog stadiona i sedišta pariske Olimpijade 2024.

Smrt 17-godišnjaka izazvala je jake emocije u Francuskoj, reagovele su mnoge javne ličnosti od predsednika Emanuela Makrona do kapitana fudbalske reprezentacije Kilijana Mbapea.

Prošle godine je u Francuskoj bilo 13 smrtnih slučajeva nakon odbijanja vozača da se povinuju policiji tokom kontrole na putevima. Najnoviji slučaj pokrenuo je raspravu o reagovanjima u takvim situacijama.

Vlasti pripisuju povećan broj žrtava nesavesnom ponašanju pojedinaca za volanom, dok neki uzrok za dosad najveći broj smrtnih slučajeva u takvim situacijama vide u zakonu iz 2017. koji je odredio da policija može da upotrebi vatreno oružja u više sitacija nego je to bilo ranije.

Policajac optužen za ubistvo je u pritvoru pod sumnjom za ubistvo iz nehata i protiv njega bi mogle da budu podignute preliminarne optužbe već danas, navelo je tužilaštvo Nantera.

Francuski aktivisti obnovili su pozive da se reše, kako oni smatraju, sistematična policijska zlostavljanja, posebno u kvartovima kao u onom gde je Nahel živeo, a u kojima se mnogi bore sa siromaštvom i rasnom ili klasnom diskriminacijom. Državni zvaničnici osudili su ubistvo i nastojali da se distanciraju od akcija policajca.

Video snimci ubistva objavljeni onlajn pokazuju kako su dva policajca uneli u prozor vozila na strani vozača žutog automobila pre nego vozilo kreće i jedan od policajaca puca u prozor. Video pokazuje da je automobil posle udario u obližnji stub.

Prema kancelariji tužilaštva, vozač je stradao na mestu događaja.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena