Web Analytics
Šendžen gradi 300 stanica za punjenje električnih automobila do 2025 - BetaRS

Šendžen gradi 300 stanica za punjenje električnih automobila do 2025

Tehnologija | 30.06.2023 | access_time 15:10
Šendžen gradi 300 stanica za punjenje električnih automobila do 2025
FOTO: Xinhua/Lyu Qiupin

Grad Šendžen na jugu Kine objavio je planove za izgradnju 300 novih stanica za punjenje u naredne tri godine, u cilju daljeg olakšavanja punjenja za nova energetska vozila (NEV).

Najava je objavljena na Međunarodnom sajmu digitalne energije 2023, gde je grad Šendžen takođe debitovao sa svojim prvim superpunjačem u potpunosti hlađenim tečnošću, piše Sinhua.

Predloženi projekat izgradnje deo je šire inicijative da se Šendžen uspostavi kao "grad superpunjača" do 2030. godine. Inicijativa ima za cilj da se u gradu do 2025. godine otvori onoliko stanica za punjenje koliko ima benzinskih pumpi.

Pod optimalnim uslovima, demonstraciona stanica za punjenje sa tečnim hlađenjem, razvijena u partnerstvu sa biroom za snabdevanje električnom energijom u Šendženu u okviru China Southern Power Grid i Huawei Technologies, može da obezbedi dovoljno energije za samo jednu sekundu da se pređe 1 km.

Ova nova tehnologija obezbeđuje tiše, stabilnije i bezbednije okruženje za punjenje u poređenju sa tradicionalnim metodama vazdušnog hlađenja. Štaviše, sa manje delova podložnih habanju, životni vek opreme može biti i do 20 godina duži.

Planirane stanice za punjenje će se uglavnom graditi oko najprometnijih oblasti kao što su aerodromi, čvorišta brze železnice, opštinski parkovi i komercijalni centri, kako bi se podržala rastuća potražnja za infrastrukturom za punjenje.

U Šendženu radi 24.000 novih energetskih i digitalnih energetskih preduzeća i može se pohvaliti da ima 860.000 NEV-ova. Stopa penetracije NEV-ova u gradu premašuje 60 procenata, primetio je gradonačelnik Šendžena Ćin Veidžong.

Šendžen je već pokrenuo plan koji nastoji da poveća broj NEV-ova na 1,3 miliona jedinica do 2025. godine.

Teme