Web Analytics
Posle dima iz Kanade oblaci insekata napali Njujork - BetaRS

Posle dima iz Kanade oblaci insekata napali Njujork

Životna sredina | Izvor: Beta | 01.07.2023 | access_time 16:55
Posle dima iz Kanade oblaci insekata napali Njujork
Kada se Martin Dupejn vratio kući iz kratke šetnje bio je prekriven mrvicama - bile su mu u kosi, na košulji i u nosu. Kada je kinuo, shvatio je šta su: iz nosa su mu izleteli - sitni insekti.

Kao da dim i izmaglica što su se širili od šumskih požara u Kanadi nisu bili dovoljni, Njujork je poslednjih dana preplavljen rojevima letećih insekata koji su i smetnja i izvor fascinacije: šta su, odakle dolaze i da li će ikada otići, da li su još jedan neželjeni uzvoz iz Kanade?

U početku je Dupejn mislio da je to možda pepeo koji je naneo vetar, ali je ubrzo saznao šta je: mrvice su bile žive i letele su. Brzo je skočio pod tuš.

Ta scena nije ništa drugo do "prirodna katastrofa", poručio je on na Tviteru koji je prepun izveštaja o rojevima u nekim naseljima Njujorka.

Dok su ulazili u oblake buba, neki ljudi su pokušavali da ih rasteraju mahanjem. Drugi su pokrili usta i nos. Neki stavljaju hirurške maske pre nego što izađu napolje.

Profesor Dejvid Loman, entomolog sa Gradskog univerziteta u Njujorku, po fotografijama i video snimcima na društvenim mrežama je zaključio da su to krilate lisne vaši.

Lisne vaši su uobičajene širom Sjedinjenih Država, čak i u Njujorku. To su mali insekti ukruškastog oblika zelene, crvene, žute, crne, smeđe i sive boje.

Iako nije stručnjak za lisne vaši kojih je obično vrlo malo, Loman je rekao da su rojevi neobični i da su se pojavili neobično vreme. Izneo je teoriju da je topla zima mogle da doprinesu da se pokvari "biološki sat" tih insekata.

"Lisne vaši lete u doba vegetacije", napisala je u mejlu Lomanu Natali Ernandez, specijalizovana za to. "Ako kolonija postane prevelika, previše gusta, proizvešće krilate oblike da se rasprše", objasnila je ona.

Šumski požari u Kanadi i ekstremne temperature "mogli bi to izazvati", dodala je.

"Dim bi mogao omogućiti da lisne vaši ostanu mnogobrojne duže nego što je to uobičajeno tokom leta" kada se inače ne razmnožavaju, rekao je Endi Džensen, istraživač lisnih vaši.

Šta god da je bio uzrok, Gradsko odeljenje za javno zdravlje kaže da nema razloga za zabrinutost.

"Iako to može biti neugodno, ti insekti ne predstavljaju poznat rizik za javno zdravlje", navodi se u saopštenju tog odeljenja od petka. "Istražujemo to i podelićemo sve važne zdravstvene informacije", kaže ta služba.

Stručnjaci za insekte kažu da rojevi ne bi trebalo dugo da traju, što je olakšanje za Džeremija Koena koji se vozio biciklom po Bruklinu kada je pomislio da ga zasipaju komadići grada. Jednom rukom je upravljao biciklom, a drugom prekrio usta i nos.

"Znao sam da je kvalitet vazduha loš, pa sam samo pretpostavio da je to krupan pepeo i prašina od šumskih požara, mada sam mislio da bi to bilo ludo", rekao je Koen, profesionalni fotograf. "Onda sam polako shvatio da je roj buba leteo okolo".

Dok su neki zgroženi, prisustvo tolikog broja insekata je oduševilo profesora Lomana: "Pojava tolikih lisnih vaši signalizira nešto sjajno: Njujork je organski!" rekao je on jer "da je upotreba pesticida široko rasprostranjena, ne bi ih bilo ovoliko".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina