Web Analytics
Kina prenosi struju ultravisokog napona preko reke - BetaRS

Kina prenosi struju ultravisokog napona preko reke

Zelena Srbija | 04.07.2023 | access_time 14:00
Kina prenosi struju ultravisokog napona preko reke
Foto: Xinhua

Najveći kineski projekat prenosa struje ultravisokog napona (UHV) preko reke Jangce, najduže reke u zemlji, završen je i pušten u rad poslednjeg dana juna, piše Sinhua.

Projekat prenosa električne energije od 500 kV, koji se proteže na 2.550 metara preko Jangcea, proteže se od grada Tajdžoua do Vusija u istočnoj kineskoj provinciji Điangsu, u ukupnoj dužini od 178 km i investiciji od preko 1,5 milijardi juana (oko 207,6 miliona američkih dolara), podaci su koje je objavila državna elektrokompanija Điangsu (State Grid Jiangsu Electric Power Co., Ltd).

Projekat obuhvata dva tornja za prenos električne energije visine 385 metara, najviše te vrste na svetu. Procenjuje se da maksimalni godišnji prenos struje u okviru projekta može da pređmaši 26 milijardi kWh, što je ekvivalentno godišnjoj potrošnji električne energije jednog srednjeg kineskog grada.

Očekuje se da će Điangsu povećati kapacitet prenosa električne energije preko reke za 30 procenata, u velikoj meri promovišući potrošnju čiste energije kao što je energija vetra na moru u delti reke Jangce i smanjujući emisiju ugljen-dioksida za oko 10 miliona tona svake godine.

"Prevazišli smo niz tehničkih poteškoća i postavili mnoge industrijske rekorde. Ukupan projekat i oprema su 100 odsto kineske proizvodnje", rekao je menadžer projekta Čen Bing.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija