Web Analytics
Od Ustavnog suda Crne Gore traži se ocena ustavnosti Zakona o industrijskim emisijama - BetaRS

Od Ustavnog suda Crne Gore traži se ocena ustavnosti Zakona o industrijskim emisijama

Tranzicija | Izvor: Beta | 06.07.2023 | access_time 11:20
Od Ustavnog suda Crne Gore traži se ocena ustavnosti Zakona o industrijskim emisijama
Foto: Nenad Petrovic
Organizacije Eko-tim iz Podgorice i beogradski Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podnele su Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocenu ustavnosti odredbe Zakona o industrijskim emisijama koja se odnosi na radni vek termoelektrane Pljevlja (TE Pljevlja).

Navodi se da sporna odredba predstavlja pokušaj države da omogući dalji rad tog postrojenja i nakon utrošenih 20.000 radnih sati, što je ograničenje koje je Crna Gora prihvatila ratifikovanjem Ugovora o osnivanju Energetske zajednice, a potom i kroz izmene nacionalnog zakonodavstva.

TE Pljevlja je odlukom Ministarskog saveta Energetske zajednice odobreno dodatno vreme za modernizaciju u skladu sa standardima EU ili gašenje termoelektrane nakon isteka 20.000 radnih sati u periodu od početka 2018. do kraja 2023.

"To je istovremeno postalo i međunarodno prihvaćena obaveza koja proizilazi iz Direktive o velikim ložištima, a koja čini sastavni deo Sporazuma o osnivanju Energetske zajednice", ističe se u saopštenju dve organizacije.

TE Pljevlja je dozvoljenih 20.000 sati potrošila još krajem 2020, nakon čega se pristupilo izmenama Zakona o industrijskim emisijama.

Ustavom Crne Gore propisano je da potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava imaju prednost nad domaćim zakonodavstvom.

Međutim, usvajanjem izmena i dopuna Zakona o industrijskim emisijama u pravni sistem Crne Gore uveden je propis koji je u direktnoj suprotnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorom.

U zajedničkom saopštenju organizacija iz Podgorice i Beograda zaključuje se da je usvajanjem tih izmena zakona radni vek termoelektrane produžen na osnovu kriterijuma koji se ne vezuju za broj dozvoljenih radnih sati, već za druge neizvesne okolnosti.

Prema njihovom mišljenju, to predstavlja pravni osnov za obraćanje Ustavnom sudu Crne Gore.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije