Web Analytics
GDF i grupa Oktobar traže da 11. jul bude proglašen Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici - BetaRS

GDF i grupa Oktobar traže da 11. jul bude proglašen Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Politika | 10.07.2023 | access_time 15:55
GDF i grupa Oktobar traže da 11. jul bude proglašen Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici
prt.scr youtube
Građansko demokratski forum (GDF) i grupa Oktobar zatražili su danas da 11. jul u Srbiji bude zvanično proglašen "Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici".

Uoči 28. godišnjice tog zločina, zatražili su da kultura sećanja i pijeteta postanu "sastavni deo srpskog društva u kojem ćemo se, pre sopstvenih, sećati žrtava stradalih u naše ime".

"Stojimo nemi od sramote jer ovaj gnusni zločin, počinjen u srpsko ime, nismo imali snage da sprečimo. Nismo sprečili ni Sarajevo, Prijedor, Tuzlu, Foču, Višegradsku živu buktinju. Nismo imali snage da se suprotstavimo zlikovcima među nama. Zbog toga nosimo večnu odgovornost za neučinjeno", naveli su u saopštenju.

U Memorijalnom centru u Potočarima sutra će biti održana komemoracija povodom 28. godišnjice zločina u Srebrenici, koje su tokom jula 1995. godine počinile srpske snage na bošnjačkim stanovništvom u tadašnjoj "zaštićenoj zoni" pod kontrolom UN-a.

U Potočarima će sutra biti sahranjeni posmrtni ostaci 30 žrtava, među kojima se nalaze i četiri maloletne osobe.

Najmlađa žrtva, koja će biti sahranjena ove godine je Elvir Salčinović, koji je imao 15 godina kada je ubijen, a najstarija žrtva je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva.

Teme